CULTURA
- Redacció / Juncosa

Juncosa homenatja l’investigador local Josep Preixens batejant la biblioteca amb el seu nom

Després d'un temps en funcionament a la primera planta de la Casa de la Cultura, aquest equipament serà batejat com a Biblioteca Josep Preixens.

L'Ajuntament de Juncosa ha incorporat dins dels actes de la festa major, que se celebrarà entre el 5 i l'11 de setembre, l'acte d'inauguració de la biblioteca, amb el nou nom que se li assignarà. Després d'un temps en funcionament a la primera planta de la Casa de la Cultura, aquest equipament serà batejat com a Biblioteca Josep Preixens, en homenatge a aquest historiador local, fill del poble i actualment resident a Lleida. La inauguració es farà aquest diumenge, dia 8, a ¼ d’1 del migdia.

Preixens se sent "molt agraït" per aquesta decisió, que ha sorgit d'una votació oberta al veïnat. Creu que és “un orgull" que no sap si mereix i destaca l'estima que sent pel poble. Els últims mesos, aquest investigador ha estat ordenant i classificant l'arxiu municipal junt amb Xavier Manuel Triquell, un altre veí interessat en la història local. A més, també ha transcrit i ressenyat part de la informació que inclou, per tal que la consulta sigui més fàcil.

Preixens és un reconegut estudiós de l’arquitectura de la pedra seca, coautor del llibre “Les construccions de pedra seca” (Pagès Editors, 2005) junt amb Fèlix Martín i conductor de nombroses visites guiades per elements patrimonials de la comarca, especialment de Juncosa i de Torrebesses. També ha participat en l’inventari del patrimoni industrial relacionat amb l’elaboració de l’oli a la comarca i l’any 2002 va ser guardonat amb el premi Olivera d’Or al Garriguenc de l’Any. A finals del segle passat va ser un dels impulsors del Grup d’Estudiosos de les Garrigues (embrió de l’actual Centre d’Estudis de les Garrigues), junt amb Antoni Pau, Fèlix Martín, Mateu Esquerda, Manel Giné, Josep Borch, Ramon Miró i Anton Bundó.

Amb motiu del centenari de la cooperativa de Juncosa, l’any 2019, va coordinar un exhaustiu treball de recerca sobre la història del sindicat i actualment està elaborant la història de l'església local. L’any passat va ser l’encarregat de fer el pregó de la Festa Major.