COMARCA, RESIDUS
- Redacció

Càmeres contra l’incivisme als contenidors de la brossa

Diversos ajuntaments, tant dels que fan porta a porta com dels que no, recorren a la instal·lació de càmeres de videovigilància per evitar que s’abandonin deixalles a llocs on no toca.

(Foto: Aj. Arbeca)

La gestió dels residus és un maldecap per a tots els ajuntaments, que veuen com se succeeixen els casos de mal ús dels contenidors, sobretot a l'estiu, amb abocaments de brossa que no va allí sinó a deixalleries o altres destinacions. Als pobles que fan la recollida porta a porta ja no hi ha contenidors als carrers, però hi ha les àrees d'emergència, amb alguns contenidors per utilitzar en cas de necessitat, i és en aquests punts on sovint es concentren deixalles impròpies.

Per frenar-ho, la majoria d'aquestes àrees s'han tancat en casetes i s'han repartit targetes d'accés als veïns, però algunes encara no estan tancades del tot i en altres, com alguna del Segrià, ha deixat de funcionar el sistema d'accés, de manera que les males pràctiques continuen. A Cervià tenen previst tancar-la després de l'estiu, i ara "hem d'anar cada matí a recollir brossa que s'hi deixa", diu l'alcaldessa, Mercè Rubió. "Tenim recollida de voluminosos, tenim deixalleria mòbil i, tot i així, no hi ha manera", lamenta. A la Floresta tampoc està tancada la caseta -hi ha d'arribar la llum aquest setembre- i s'hi troben de tot (televisors, mobles), sobretot en cap de setmana.

Les casetes de les àrees d'emergència tenen càmera de videovigilància interior, però diversos consistoris n'han posat també a fora o es plantegen fer-ho, perquè també s'hi troben deixalles. A Arbeca i Juneda ja n'hi ha, i a Cervià en posaran aquesta tardor. A Torregrossa, on no es fa porta a porta, s'han detectat males pràctiques reiterades a diverses illes de contenidors, sobretot en cap de setmana, i l'Ajuntament ja avança que també posarà càmeres.

A Alfés es va plantejar fa uns anys, arran de la implantació del porta a porta a pobles veïns, però no es van arribar a posar. Sí que es troben, però, amb abocaments al lloc on habitualment va el contenidor de voluminosos, fins i tot quan aquest no hi és. Pròximament en canviaran la ubicació.