CULTURA
- Redacció / Castelldans

Fonoll publica uns relats inèdits del castelldanenc Miquel Lladó

La trilogia ‘Els camins de la por’ inclou el llibre homònim ‘Els camins de la por’, un altre anomenat ‘Els dies sense demà’ i un tercer, ‘Sense pàtria’, que no havia vist la llum fins ara. Per l’editor Josep Gelonch és "una novetat important".

Foto: Fonoll

L'editorial Fonoll, de Juneda, acaba de treure al mercat Els camins de la por, una trilogia del poeta i escriptor Miquel Lladó (Castelldans, 1919 - Andorra la Vella 1999) que inclou el llibre homònim Els camins de la por, un altre anomenat Els dies sense demà i un tercer, Sense pàtria, que no havia vist la llum fins ara.

Va ser amb la tasca de recull i revisió del llegat del castelldanenc que es va fer fa uns anys pel centenari del seu naixement, a través de la Universitat de Lleida, que els professors Eduard Batlle -també de Castelldans- i Joan Ramon Veny van descobrir uns textos que, per estil i temàtica, tenien tots els números de ser el tercer volum de la trilogia a què el mateix Lladó s'havia referit alguna vegada.

"Són relats amb molt vigor i molta vigència, segurament escrits als anys 60", explica Batlle, màxim coneixedor de l'obra del seu conciutadà. L'any 2019 ja va ser un dels promotors dels actes de reconeixement i divulgació i el mateix any va publicar l'antologia de textos Del fonoll a la neu (Pagès Editors). Els relats de Sense pàtria tenen un lligam amb l'estructura dels altres dos, que inicialment es pensava que estaven desconnectats entre si però l'aparició d'aquest tercer volum ha evidenciat, segons Batlle, "un fil conductor entre les tres parts"; tres parts que fan referència a la por, a la desesperança i al desarrelament d'una època marcada per la dictadura franquista i que per l'editor Josep Gelonch "parlen molt de les Garrigues que va viure l'autor".

Per Gelonch, la trilogia Els camins de la por és "una novetat important a nivell de literatura catalana". El 27 de setembre hi ha prevista una primera presentació del llibre a Castelldans.

Nou soci a l'editorial
Des del març, l'editorial Fonoll té un nou soci, el periodista i escriptor Francesc Canosa, que passa a ocupar el lloc del junedenc Jaume Graus, un dels fundadors del segell. Canosa continua l'empresa al costat del també soci fundador Josep Gelonch.