URBANISME
- Redacció / Les Borges Blanques

Les Borges enderrocarà dues cases per amenaça de ruïna

El consistori està a l'espera de rebre l'ordre judicial que li permeti actuar en els dos edificis, ja que no són de la seva propietat i la propietat no s'ha pogut localitzar o no pot fer front a les obres.

L'immoble del carrer Sant Jaume que es tombarà (Foto: X.M.)

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de les Borges Blanques va aprovar inicialment al maig els edictes per l'enderrocament de dos immobles que amenaçaven ruïna, un al carrer Sant Jaume i un altre al carrer la Placeta.

Transcorregut el període d'al·legacions sense que se'n presentessin, aquest agost es va aprovar la mesura de forma definitiva. Ara, el consistori està a l'espera de rebre l'ordre judicial que li permeti actuar en els dos edificis. En el cas de l’immoble del carrer Sant Jaume, la propietat l’ha cedit al consistori. Tot i que els edificis amenacen ruïna, fonts municipals expliquen que ara per ara no posen en risc ni les cases del costat ni els veïns dels respectius carrers. 

Les actuacions estan pressupostades en 38.888 € i 18.825 €, una despesa que s'haurà de costejar amb fons de les arques municipals. Josep Farran explica que ja s'havia previst una partida per a enderrocaments atesa l'aparició més o menys regular d'aquest tipus de situacions, que suposen "un bon mal de cap pels ajuntaments". Tot i que no hi ha ajudes públiques per fer front a aquest tipus d'obres, com reclamava fa temps algun ajuntament, la capital comarcal se'n podria rescabalar si aparegués la propietat o s'acordés amb aquesta.

Escenari de futur incert
Les obres d'enderrocament deixaran dues parcel·les entre edificis i un escenari de futur incert. Al no ser-ne propietari l'ajuntament, s'haurà de resoldre cada cas per veure quin és el seu recorregut i què s'hi pot fer.   
Els últims anys, les Borges Blanques ha hagut de tombar altres edificis per l'amenaça de ruïna. També s'han trobat amb aquest escenari altres municipis garriguencs, un dels últims el Cogul sempre lligat a l'envelliment dels blocs i l'absència de propietaris, o la manca de manteniment i reforma.