OLI
- Redacció / Les Borges Blanques

Neix el Fòrum de l’oli d’oliva verge extra de Catalunya a les Borges

Organitzat per l’Ajuntament i el Departament d’Agricultura, se celebrarà el 2 d’octubre, just abans de l’inici de la collita de l’oliva. S’hi parlarà de producció, cuina, salut i distribució comercial.

El consistori vol ampliar l’agenda de l’oli més enllà de la Fira del gener. (foto: X.M.)

El dimecres 2 d'octubre tindrà lloc al Pavelló de l'Oli de les Borges la primera edició del Fòrum de l'oli d'oliva verge extra de Catalunya, organitzat per l'Ajuntament junt amb la direcció general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Agricultura. Està plantejat amb quatre taules rodones, cadascuna sobre un àmbit del món de l'oli: la producció, la gastronomia, la salut i la comercialització. "La idea sorgeix durant els premis gastronòmics Lladonosa i s'emmarca en el compromís d'aquest consistori de desplegar una agenda al llarg de l'any sobre la cultura de l'oli", explica Salvador Noguera, primer tinent d'alcalde i regidor de Promoció econòmica i Empresa.

24 ponents
La jornada, d'inscripció gratuïta, durarà matí i tarda i comptarà amb la intervenció de 24 ponents, distribuïts en les quatre taules rodones. Hi ha enginyers agrònoms (Pau Moragas, Francesc Font, Juan Francisco Hermoso, Agustí Romero) consultors turístics, investigadors, cuiners (Carles Gaig, Pep Nogué, Elisabeth Farrero, Xavi Benet), nutricionistes (Gemma Salvador, Jordi Salas-Salvadó, Ana Polo), economistes, periodistes, el director de l'Agència Catalana de Turisme, el de la Fundació Alícia, el del Panell de Tast, el cap d'operacions de Bon Preu i representants de la DOP les Garrigues, així com el cap de Bombers GRAF, Marc Castellnou, que parlarà del conreu de l'oliver i els incendis forestals. La intenció dels organitzadors és que l'esdeveniment tingui continuïtat els pròxims anys.

Represa del simposi d'Arbeca
Per la seva banda, l'Ajuntament d'Arbeca treballa per recuperar el Simposi de l'oliva arbequina, que l'any passat es va deixar de fer, però   convocar-lo fora de la Fira de Santa Caterina. A Torrebesses, a la primavera es fa el Fòrum Verge Extra, concebut com a jornada professional.