COMARCA, JUDICIAL, OLI
- ACN/Redacció

Investiguen una cooperativa de la DOP Les Garrigues per pressumpte frau en la venda d'oli

El president de la DOP les Garrigues, Enric Dalmau, es mostra sorprès per les quantitats revelades. Explica que l'ens havia col·laborat amb el Seprona arran de la recerca pel lot txec, però que no en coneixia l'abast de l'operació.

(Foto: Arxiu)

El Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil de Lleida investiga una cooperativa de la DOP Les Garrigues, el seu gerent i el tècnic acgrònom, per un pressumpte delicte d'estafa, falsificació documental i contra el mercat i els consumidors per comercialitzar de manera fraudulenta oli d'oliva verge extra, segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN).

Segons la recerca policial, haurien exportat un oli d’oliva llampant, que no es pot destinar al consum per les seves propietats organolèptiques, i que s’envia a refineries o es fa servir per processos tècnics, com a verge extra. També haurien envasat 105.000 litres d'oli d'oliva verge com si fossin de tipus verge extra, la campanya 2022/2023.

L'alerta de frau alimentari la van donar el 2023 les autoritats de la República Txeca arran de la comercialització al país d'un lot d'oli d'oliva verge extra fraudulent. Arran de l’avís, la Guàrdia Civil va iniciar una investigació i va practicar diverses gestions i diligències amb els organismes competents en qualitat agroalimentària, relatives a la Denominació d'Origen Protegida (DOP) sota la qual la cooperativa està inscrita i comercialitza els olis. En examinar la cooperativa, van descobrir l’envasat i comercialització dels 105.000 litres d’oli verge com a verge extra. 

El president de la DOP les Garrigues, Enric Dalmau, es mostra sorprès per les quantitats revelades. Explica que l’ens havia col·laborat amb el Seprona arran de la recerca que s’havia posat en marxa pel lot txec, però que no coneixia l’abast de l’operació. Així mateix, exposa que les anàlisis efectuades per l’ens eren correctes i que no van detectar el suposat frau. Dalmau també diu que l’organisme tractarà internament l'assumpte, per tenir-ne més detalls. 

La diferència de preu dels olis verge i verge extra va suposar un benefici d'uns 40.000 euros durant aquella campanya, ja que el preu d'oli d'oliva verge extra és superior al de l'oli d'oliva verge. Per tot plegat, el Seprona va citar com a investigats no detinguts el director i el tècnic agrònom. La Guàrdia Civil va entregar les diligències instruïdes al jutjat d'instrucció número 2 de Lleida i a la fiscalia.

Ni la Guàrdia Civil ni la DOP les Garrigues han volgut donar el nom de la cooperativa investigada.