OLI
- Redacció / Arbeca

La cooperativa d'Arbeca diu que només va enviar 12 litres d'oli a la República Txeca i que van sortir en perfecte estat

És l'entitat investigada pel Seprona per una suposada comercialització fraudulenta d'oli d'oliva verge extra.

(foto: arxiu)

El Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil va difondre ahir un comunicat en què explicava que estava investigant una cooperativa de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Garrigues per, presumptament, haver comercialitzat uns 105.000 litres d’oli d’oliva verge etiquetats i facturats com a verge extra, amb el corresponent segell de la DOP. Això hauria suposat uns beneficis diferencials d’uns 40.000 euros, ja que el verge extra té un preu superior.

La investigació es va iniciar quan la Guàrdia Civil va rebre una alerta de frau alimentari emesa per la República Txeca sobre un lot d’oli procedent d’una cooperativa de la província de Lleida. Segons les autoritats txeques, les anàlisis fetes en un laboratori reconegut pel Consell Oleícola Internacional havien determinat que es tractava d’oli llampant, de menys qualitat encara que el verge i que no es pot destinar com a tal al consum si no ha passat prèviament per un procés de refineria i no ha estat barrejat amb altres.

Ahir al vespre va transcendir en alguns mitjans que la cooperativa en qüestió era la d’Arbeca, cosa que ha pogut confirmar SomGarrigues. L’entitat no té previst fer declaracions, però fonts pròximes apunten que l’única comanda que es va enviar a la República Txeca van ser 12 litres (en 48 ampolletes de 250 ml), el març del 2023, en el final d’una campanya marcada per la sequera i la baixa producció. L’oli hauria sortit de la cooperativa “en perfecte estat”, amb les característiques adequades per ser considerat verge extra, però a partir d’aquí l’entitat ja no podia controlar l’evolució de l’oli, que és un producte viu, durant el trasllat i emmagatzematge.

Quan es va activar l’alerta alimentària, el Departament d’Agricultura va iniciar els tràmits per a una inspecció administrativa, però quan la mateixa denúncia va arribar a la Guàrdia Civil, els tràmits de la Generalitat es van haver d’aturar, al passar ja a ser una qüestió judicial. De moment, la cooperativa no té accés a les diligències, i la sorpresa ha sigut que el Seprona parli de 105.000 litres i uns suposats beneficis de 40.000 euros.

Ahir, el president de la DOP les Garrigues, Enric Dalmau, també es mostrava sorprès per les quantitats revelades pel Seprona i exposava que les anàlisis efectuades per l'ens regulador havien sigut correctes, sense haver detectat cap suposat frau.