SALUT
- Redacció / Les Borges Blanques

El servei de radiologia del CAP de les Borges començarà l'1 d'octubre

Es materialitza finalment la reivindicació dels usuaris, que es va accentuar l’any passat amb mobilitzacions ciutadanes i gestions institucionals.

El CAP de les Borges Blanques començarà finalment a oferir el servei de radiologia el dimarts de la setmana que ve, 1 d’octubre. A l’estiu ja s’hi va instal·lar la maquinària i aquestes últimes setmanes s'estava treballant en les autoritzacions i la formació de l'equip tècnic. 

El Departament de Salut calcula que la unitat de raig X, monitoritzada amb dos detectors, permetrà fer unes 5.000 exploracions a l'any als veïns i veïnes de que depenen d’aquest CAP, que ja no caldrà que es desplacin a altres poblacions, com Mollerussa o Lleida. La implantació d'aquest servei suposa la incorporació d'un tècnic en diagnòstic per la imatge, que farà exploracions programades i urgents de dilluns a divendres en horari d’una del migdia a vuit del vespre.

La directora del CAP, Meritxell Cunillera, es mostra plenament satisfeta amb la nova prestació i apunta que "tot i que el servei de radiologia per als pacients de la zona ha estat sempre garantit, el fet de posar-lo en funcionament al nostre centre ens ofereix l'oportunitat de millorar l'oferta sanitària i l'atenció que donem a la ciutadania de la comarca, evitant, a més, que s'hagi de traslladar a d'altres centres propers."

L'Àrea Bàsica de Salut (ABS) les Borges Blanques dona servei a unes 16.200 persones dels municipis de l'Albagés, l'Albi, Arbeca, les Borges Blanques, Castelldans, Cervià de les Garrigues, el Cogul, l'Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, Juneda, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Tarrés, el Vilosell i Vinaixa.

El servei de radiologia ja estava previst incloure’l al nou CAP de les Borges que es va construir l'any 2010, però no es va arribar a incorporar mai. Arran de les reivindicacions i mobilitzacions ciutadanes i polítiques de l'any passat, el conseller de Salut es va comprometre a posar-lo. Al febrer d'enguany es va licitar la compra de la maquinària i al maig es va adjudicar l’operació.

D'altra banda, el nou CUAP de Mollerussa està també a punt d'inaugurar-se. Donarà servei d'atenció continuada i urgent de baixa i mitjana complexitat als usuaris de les ABS del Pla d'Urgell (inclou Torregrossa i Puiggròs), les Garrigues i l'Urgell.