ENERGIES
- Redacció / Arbeca

L'associació Arbeca Sostenible ja té concedit el punt d'accés per a una instal·lació fotovoltaica col·lectiva

L’entitat, nascuda l’any passat per impulsar una comunitat energètica local, vol instal·lar plaques en una antiga granja que hi ha prop del nucli urbà.

(foto: arxiu)

La companyia distribuïdora ha concedit el punt d’accés que havia sol·licitat l’associació Arbeca Sostenible per evacuar l’electricitat generada a la instal·lació solar fotovoltaica que projecta l’entitat, la primera de consum col·lectiu que hi haurà al municipi. Aquest pas era imprescindible per a la materialització del projecte, ja que és el que determina si la xarxa pot evacuar l’energia i, per tant, si la instal·lació es pot dur a terme o no.

El punt triat per l’associació és la coberta d’una antiga granja propietat d’una de les sòcies de l’entitat, situada molt a prop del nucli urbà, a uns 600m del centre de la població, i que té un transformador a l’entrada de la finca, cosa que es considera molt avantatjosa per a la futura connexió. La idea d’Arbeca Sostenible és instal·lar-hi 93,5 kW nominals, que calcula que podrien satisfer la demanda domèstica d’unes 35 o 40 persones. Ara, el pròxim pas és elaborar el projecte i calcular quant tocaria pagar a cada soci, en funció del consum que aquests hagin manifestat. 

Per decidir en quina coberta es posarien les plaques, l’entitat va demanar als socis i a l’Ajuntament quina disponibilitat d’immobles tenien i, a partir d’aquí, va encarregar un estudi que n’avalués la viabilitat. Arbeca Sostenible es va crear l’any passat per impulsar una comunitat energètica local (CEL). Justament, fa uns dies es va constituir una associació semblant a les Borges, també amb el propòsit d’acabar creant una CEL.