Aquest dimarts al matí, el fins ara diputat al Parlament per Aliança Catalana (AC) Ramon Abad ha comparegut en roda de premsa per explicar que renunciava a l’acta de diputat. Abad ha explicat que deixa l’escó pel seu “estat precari de salut” i ha anunciat que la persona que el substituïrà serà Rosa M. Soberana Bonet, la següent en la candidatura del partit xenòfob per Lleida, demarcació on el passat mes de maig Aliança va obtenir un dels dos representants que té a la Cambra. L’altre és l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, que es presentava per la circumscripció de Girona.
A la mateixa compareixença, Abad ha estat acompanyat per Orriols i Soberana. La vinaixenca ha ressaltat que la seva trajectòria professional “gairebé sempre ha estat en el sector privat” i ha manifestat que agafa el relleu “amb il·lusió i amb voluntat de contribuir al projecte d’Aliança Catalana”. Soberana resideix a Lleida, on poc abans de les eleccions va estar vinculada a Junts. El novembre del 2023 va ser la persona designada pel grup municipal a la Paeria per assistir en nom del partit a la reunió de constitució del Consell Municipal de les Dones; finalment, però, va excusar la seva assistència i va delegar la representació en Violant Cervera, portaveu de Junts a l’Ajuntament de Lleida.
Un altre garriguenc molt vinculat a Aliança Catalana és l’almatretà Robert Masip Vallés, conegut per haver estat fundador i baixista dels grups The Companys i Tremendos, i coautor de Lo Nou Diccionari Lleidatà-Català l’any 2010. Masip no va anar a les llistes d’AC a les eleccions però va ser un dels militants més actius en l’organització dels actes de campanya i ho continua sent també en l’activitat parlamentària. El passat 26 de setembre va ser un dels dos assistents d’AC –en aquest cas com a oients– a la Comissió de Política Lingüística, en què ja no va poder assistir Ramon Abad. Es dona la circumstància que aquesta comissió la presideix, precisament, una altra diputada garriguenca, l’alcaldessa de l’Albi, Anna Feliu, de Junts.
Vincles amb l’extrema dreta
Aquest diumenge, 29 de setembre, hi va haver eleccions legislatives a Àustria, en què va guanyar el partit FPÖ. És la primera vegada des de la fi del nazisme el 1945 que l’extrema dreta obté la victòria en aquest país, i diverses formacions europees d’aquesta tendència (Rassemblement National de Marine Le Pen, Partit per la Llibertat de Geert Wilders, Lega de Matteo Salvini, Vox de Santiago Abascal) ho van celebrar públicament. També ho va fer Aliança Catalana, que va emmarcar la victòria de l'FPÖ en una “nova onada de llibertat que arrasa per Europa”.
D’altra banda, aquests dies un representant d’AC s’ha reunit amb l’eurodiptat saxó Siegbert Droese, del partit alemany d’extrema dreta AfD, un contacte que des de la formació d’Orriols es qualifica de “molt interessant”. Droese és pròxim al sector neonazi d’AfD.