URBANISME
- Redacció / Bellaguarda , Bovera , El Cogul , El Soleràs , Els Torms , Granyena de les Garrigues , Juncosa , La Granadella

Urbanisme valida l'avanç de planejament supramunicipal de les Garrigues Altes

S'hi assenyalen mesures en espais oberts, nuclis urbans, infraestructures, i equipaments i serveis. Seria el primer marc d'ordenació compartit de l'àmbit garriguenc. N'hi ha a l'àmbit metropolità, a la Segarra, el Ripollès i la Cerdanya. 

Sessió participativa de l'avanç del planejament urbanístic supramunicipal de les Garrigues Altes (Foto: Arxiu)

La Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida ha emès avui un informe favorable a l’avanç del nou pla d’ordenació urbanística plurimunicipal de les Garrigues Altes, que substituirà els actuals marcs individuals de cada municipi i que dotarà els vuit pobles d’una norma coherent de conjunt i que ha de possibilitar un model de funcionament en xarxa.

L’impuls d’aquest avanç de planejament es va dur a terme durant el 2023 i principis del 2024 en el context del programa Arrelament i equitat territorial a les Garrigues Altes impulsat pel Departament de Territori, actualment de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. 

La diagnòsi d’aquest document destacava que els vuit pobles – Bellaguarda, Bovera, el Cogul, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs i Els Torms – tenien una elevada oferta de potencial d’habitatge, amb 566 habitatges buits, i potencial per construir, però amb una tipologia que no respon a la demandada, que en molts casos no es volen vendre ni llogar, i els propietaris de solars sovint no hi volen construir. 

La Direcció General d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura ha redactat propostes per aquest avanç de pla d’ordenació urbanística en els espais oberts, en l’urbanisme dins els nuclis urbans, en infraestructures i en equipaments i serveis. En el primer camp s’aborda la unificació de les diverses claus urbanístiques que afecten el sòl no urbanitzable, fet que permetrà homogeneitzar la regulació dels seus usos, la creació de noves zones de valor (protecció local d’alt valor ecològic i protecció de fons de vall), amb la definició de sòls agrícoles d’alt valor, i la delimitació de zones no aptes per acollir activitats d’alt impacte paisatgístics, a més d’identificar elements d’interès per al paisatge. 

En el segon aspecte, els nuclis urbans, s’estudia la realitat de cada municipi per definir àrees de rehabilitació prioritària, delimita petites àrees de desenvolupament que podrien servir per a nou habitatge, i també analitza els creixements previstos pels plantejaments vigents per mantenir-los, modificar-los o desclassificar-los segons cada cas.

En el tercer àmbit, el de les infraestructures, i com ja s’havia treballat i anunciat per part de la Generalitat i la Diputació, es proposen modificacions a la pista entre Torrebesses i Castelldans (LV-7021) per eixamplar-la, millorar el ferm, el drenatge i la senyalització; en la pista dels Torms a Bellaguarda, considerada l’eix de les Garrigues Altes, i ampliant-ne també la secció, a més de fer-hi altres reformes al ferm, drenatge i senyalització; i en el condicionament de la C-233 entre la Granadella i el Soleràs, perquè esdevingui via local i carretera paisatgística. A banda, també s’hi apunten traçats alternatius per evitar que la carretera C-242 travessi la Granadella.

En referència als equipaments i serveis, l’avanç de pla d’ordenament urbanístic divideix l'àmbit de les Garrigues Altes en una part nord i una sud per repartir els equipaments en funció de la seva especialització, segons els que ja existeixen i les propostes sorgides de la participació ciutadana.

Aquest document suposa una passa cap al primer pla d’ordenament urbanístic compartit existent a l’àmbit garriguenc. A nivell de Catalunya n’hi ha en l’àmbit metropolità de Barcelona, així com també a la Segarra, a la Vall de Ribes (Ripollès) i a la Cerdanya.