DEMOGRAFIA
- Redacció / Torregrossa

La junedenca Ramona Gelonch Barrufet celebra els 106 anys

És la segona garriguenca més gran i des de fa uns 30 anys viu a Torregrossa. Pagesa de tota la vida, la seva mare ja havia arribat als 104 anys d’edat.

Ramona Gelonch Barrufet fa avui 106 anys i familiars i amics l’han passat a felicitar per casa, a Torregrossa. Nascuda a Juneda el 1918, és la segona persona més gran de la comarca, després de la també junedenca Lola Arqués Beà, que en té 107. Gelonch, de família pagesa, era la gran de tres germans. Tot i que hagués volgut ser mestra, als nou anys va haver de deixar l’escola i dedicar-se al tros i a casa. La Guerra Civil la va agafar amb 18 anys i una bomba va tombar la casa familiar, al carrer Fondo de Juneda. Ella es va salvar per tres minuts, explica la família. 

Quan el seu germà va morir, ella es va haver de fer càrrec de la casa. Es va casar amb Joan Masbernat, també pagès, i van tenir tres fills (Teresina, Montserrat i Ramon). El 1993, la Ramona va quedar vídua i, al cap d’un temps, va morir la seva mare, que va arribar als 104 anys. Des de llavors, la Ramona viu a Torregrossa, ara amb la seva neta, Rosa Pedrol, que en destaca la resiliència. “És una dona molt forta, amb una capacitat de remuntar brutal, mai ha estat malalta i no es pren cap medicament”, diu la neta. “Fa de molt bon cuidar, és molt ajudada”, afegeix.

Des de que va fer els 100 anys, la memòria de la Ramona flaqueja però, tot i així, “cada dia em dona una lliçó, em fa adonar de les coses essencials de la vida”, explica la neta, i recorda que “casa seva, quan vivia a Juneda, sempre estava oberta, plena de gent”.

Després de Ramona Gelonch, les persones més longeves de les Garrigues són Hortència Roset Duch, originària d’Arbeca resident a Vilanova i la Geltrú, amb 105 anys, i Aleix Farran Pardell, de la Granadella, que el mes passat també en va fer 105.