ENERGIES, RESIDUS
- Redacció / Torregrossa

L'empresa de la planta de compostatge de Torregrossa també vol fer biogàs

Gestcompost Cat demana un Pla Especial Urbanístic que li permeti construir una planta annexa per convertir residus en biogàs i augmentar el volum i tipologia de matèria tractada.

(foto: Xavi Minguella)

L'empresa Gestcompost Cat, titular de la planta de compostatge que hi ha a Torregrossa a mig camí de Miralcamp, ha presentat un Pla Especial Urbanístic per ampliar espai i activitat i construir una planta annexa dedicada a la producció de biogàs. Actualment, la planta tracta dejeccions ramaderes i residus orgànics amb un procés de compostatge aerobi. Hi entren, bàsicament, fems i gallinassa de granges d'aviram, llots de depuradores d'aigües urbanes residuals i restes de poda i de palets, que es descomponen i fermenten a l'aire lliure fins a esdevenir compost per a l'agricultura. Tot i que l'autorització és per tractar 66.000 tones anuals, n'entren unes 18.000, que es converteixen en unes 12.000 de compost. 

Amb el nou projecte, a la nova planta annexa es faria digestió anaeròbica (sense oxigen), de la qual s'obtindria biogàs i una biomassa anomenada digest, que es faria servir a la planta de compostatge actual. El biogàs, en canvi, es convertiria una part en energia tèrmica per la mateixa planta i una altra en biometà per injectar a la xarxa de gas de la zona. 

Tot plegat suposaria un augment dels residus a tractar, tant a la planta de compostatge (que mantindria la capacitat de 66.000 tones per les quals es té autorització) com a la nova de biogàs, en total 120.000, més 48.000 més de fracció vegetal. La intenció també és ampliar el ventall de residus que hi entren, i incloure-hi residus tèxtils, productes químics o llots d'aigües residuals industrials.

Antiga Audax
Fins a finals del 2023, l'actual planta de Gestcompost havia estat de l'empresa Audax. L'any 2019, una sentència del Jutjat de Lleida acreditava la contaminació d'una finca adjacent i condemnava Audax a netejar-la i a fer millores en les seves instal·lacions. Per l'actual projecte, l'associació Fem Llavor ha presentat al·legacions al Pla Especial Urbanístic.