ENERGIES
- Redacció

Alcaldes d'Impulsem reclamen que s'agilitzin els tràmits dels projectes eòlics i solars

Qualifiquen de “situació de paràlisi” i demanen al Govern celeritat en la tramitació dels projectes per tal de poder rebre els ingressos en impostos als consistoris i en lloguer de finques als particulars.

(foto: Anna Berga/ACN)

Una quinzena d'alcaldes i representants de consistoris de Ponent pertanyents a Impulsem Lleida (partit que es va presentar amb Junts a les últimes eleccions municipals) han denunciat aquest matí el que qualifiquen de “situació de paràlisi” en relació a la construcció de projectes d’energies renovables a la zona. Ho han fet en una roda de premsa a Lleida, davant la seu de la Comissió Territorial d’Urbanisme, on han entregat un escrit per a Josefina Terés, directora dels serveis territorials del Departament de Territori, en què exposen els seus arguments i demanen una reunió presencial i urgent amb la consellera de Territori, Sílvia Paneque.

Segons els alcaldes, el desplegament de projectes eòlics i solars “continua xocant amb esculls ambientals i urbanístics que en retarden la posada en marxa” i té “greus afectacions” per als ajuntaments i veïns, en referència als ingressos que s’espera cobrar per impostos i llicències d’obres i pel lloguer de finques. Entre els concentrats hi havia els alcaldes de Maials, Juneda, Sarroca, Llardecans i Sunyer, a més dels de la Granja d’Escarp, Alpicat, Benavent, Castellnou de Seana, la Portella i Preixana i representants municipals de Seròs i Torre-serona.

D’aquests municipis, hi ha projectes autoritzats a Llardecans (parc solar Auliver, parc solar La Montsona 1 i part del parc solar Pla dels Caçadors), a Maials (parc solar Els Emprius) i a Seròs (parc solar Pla dels Caçadors i parc solar Planes de l’Ovella), mentre altres estan tramitació, com a la Portella (parc solar Spring Solar) o a Maials (parc eòlic Pla de Cirerer i parc solar Maials Solar). A Llardecans recentment es va posar en marxa el parc eòlic Solans, amb 16 aerogeneradors al seu terme. A la resta de municipis no hi ha actualment cap projecte en tràmit. Justament aquests dies s’han conegut els avenços en la tramitació de tres parcs solars a la zona, dos dels quals vinculats a la polèmica MAT de Forestalia.

Els membres d’Impulsem han carregat contra el Govern anterior de la Generalitat, a qui acusen de mala parxi, i exigeixen a l’actual “que desbloquegi la situació amb la màxima celeritat”.