ECONOMIA
- Redacció

Les Garrigues aguanten la caiguda general del VAB del sector primari

És la comarca on l’agricultura i la ramaderia tenen més pes, però el sector continua perdent protagonisme en favor dels serveis, que es consoliden com l’àmbit preponderant aquí i a tot Catalunya.

(foto: arxiu)

L'any passat, el valor afegit brut (VAB) del sector primari a les Garrigues es va contreure un 8% respecte a l'any anterior. Pot semblar una xifra elevada, però si es mira la resta de comarques de Catalunya, és una de les que va patir menys la caiguda. Només al Maresme (-7,3%) el VAB del sector primari va aguantar més que a les Garrigues. A totes les altres comarques va davallar de manera acusada, amb molts casos superiors al -20% i una mitjana catalana de -17,6%. És una de les conclusions de l'Anuari Econòmic Comarcal que acaba de publicar el BBVA. 

Segons l'entitat bancària, les Garrigues continua sent la comarca on el pes de l'agricultura i la ramaderia en el PIB comarcal és més elevat (14,4%). Repeteix posició respecte a l'any passat; en l'última dècada no s'ha mogut dels tres primers llocs, però s'observa una tendència clara: tot i ser la comarca on el sector primari és més rellevant, aquest no para de perdre protagonisme. Fa  només cinc anys representava el 25% del PIB comarcal, i en fa deu era el 30%. Ara ja està per davall del 15%.

En paral·lel, el sector serveis va creixent i es consolida com el preponderant a la comarca, amb més del 46% del pes, en línia amb la terciarització que impera arreu del país. No obstant això, a les Garrigues encara és lluny de la mitjana catalana (75,6%). Al Pla d'Urgell i al Segrià, amb municipis més poblats, el sector serveis és un 47% i un 80%, respectivament. Al Pla d'Urgell destaca també la indústria (41,7%), mentre que agricultura i ramaderia representen el 6,1%. Al Segrià, el sector primari suposa només el 3,3% del PIB comarcal.