OLI
- Redacció / La Granadella

La 10a fira de la Granadella posa l’èmfasi en el canvi de secà a regadiu

El programa està dividit entre la tarda del dissabte 26 i el matí del diumenge 27 d’octubre. El primer dia acollirà una jornada tècnica amb l’estrena del documental ‘Terra Verge Extra’, el segon, activitats més d’oci.

La fira es va presentar ahir a la Diputació amb l'alcaldessa, Elena Llauradó; el president de la cooperativa, Ramon Barrull, i els diputats provincials Fermí Masot i Núria Palau.

La Fira de l'Oli de la Granadella "La Primera Premsada", celebrarà la seva 10a edició l'últim cap de setmana d'octubre, consolidada com l'esdeveniment que enceta el calendari festiu de l'oleoturisme a la comarca. Enguany el certamen es divideix entre la tarda del dissabte 26 i el matí del diumenge 27, amb una jornada tècnica el primer dia i activitats de tipus cultural i d'oci el segon. 

Presentació de l'oli i d'un documental 
La primera part de la Fira de la Granadella tindrà com a plats forts la presentació de l'oli verd de la temporada 2024/2025, la xerrada El futur del clima a les Garrigues a càrrec del meteoròleg de TV3 Eloi Cordomí, qui protagonitzarà també l'acte d'apadrinament de l'oli nou, i la presentació del documental Terra Verge Extra. L'audiovisual ha estat produït per l'Ajuntament de la Granadella i la comunitat de municipis de les Garrigues Altes amb el suport del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i dona veu a pagesos, almàsseres de l'àrea i veus expertes que expliquen l'elaboració de l'oli, la importància del reg i la resiliència de la comarca, a més de les perspectives de futur.

Per acabar, es farà l'entrega del Premi Primera Premsada a Miquel Àngel Solé, ex tècnic del departament d'Agricultura jubilat i responsable de l'inici del tast d'olis a Catalunya, i tindrà lloc un maridatge gastronòmic amb l'oli Degustus de la cooperativa local a càrrec del xef del restaurant Hotel Benet de les Borges Blanques Xavier Benet. Tots els actes tindran lloc al Centre Cívic 1 d'Octubre. 

Caminada, tallers i visites
L'esplanada de la Cooperativa de la Granadella acollirà el diumenge una fira de productors de proximitat, tallers de ceràmica i vindre, en paral·lel a les visites guiades a l'antic molí.El dia arrencarà amb una caminada entre oliveres i un esmorzar popular. La Fira clourà amb un vermut musical amb el grup Vi Blanc.