La plataforma Aturem la Incineradora ha convocat per aquest dissabte, 16 de novembre, una manifestació a les Borges Blanques sota el lema “En defensa de la gent del territori i contra la incineradora de Juneda”. La marxa sortirà a les 7 de la tarda de la placeta del Terrall i vol servir per denunciar el projecte que impulsen Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) i l’empresa Griñó a les instal·lacions de Tracjusa, entre Juneda i Puiggròs, per gasificar els anomenats Combustibles Sòlids Recuperats (CSR) o Combustibles Derivats de Residus (CDR). Aquest projecte preveu combustionar 45.000 tones anuals d'aquest material, que s’obté de la trituració de les deixalles del rebuig (contenidor gris), tant d'origen municipal com industrial.
La plataforma acusa els promotors de voler convertir la comarca en “una megafactoria crematori de brossa, tant de la comarca com de fora”, i apel·la a estudis que demostrarien “l’augment de problemes de salut i càncers en poblacions que tenen una incineradora a prop”. Un dels contaminants que generen més preocupació són les dioxines, considerades com un carcinogen per l’OMS i per l’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer. Fa dos anys, la plataforma ja va organitzar una manifestació a les Borges contra el projecte.
La manifestació d’aquest dissabte és l’acte final d’un cicle iniciat el mes passat de xerrades i projeccions del documental “Insostenible, rere la brossa”, basat en la importació de residus a Catalunya i la manca d’un control efectiu sobre aquest trànsit de la brossa a Europa. El documental s’ha projectat aquests dies a Arbeca, Torregrossa i Juneda, i es passarà també a les Borges el divendres 15. Pel dissabte, la Plataforma Residu Zero, que aplega diverses entitats d’arreu de Catalunya contràries a la incineració i a l’abocament de residus, també ha convocat una trobada a les Borges, on es proposaran i debatran estratègies i es parlarà de diversos conflictes amb residus a Catalunya i els efectes de la incineració i el biogàs en la salut i el medi.
De l’electricitat al biogàs
De moment es desconeix la procedència dels CSR que arribaran a la planta. Aquest estiu, fonts de l’empresa explicaven a SomGarrigues que s’estaven agafant productes de diferents plantes de residus que té Griñó per “trobar la millor barreja”. “Intentarem que sigui molt orgànic, amb força proporció de paper, cotó, etc, però també ha de tindre un mínim de capacitat de calor, és a dir, plàstic”, especificaven.
El gas de síntesi que resultaria de la combustió es faria servir per produir vapor destinat a l'assecatge dels purins, i de les dejeccions ja seques en sortiria un adob granulat comercialitzable que els promotors de Tracjusa asseguren que disminuïrà la necessitat d'importar fertilitzants inorgànics de tercers països.
Quant als efectes sobre el medi, els promotors expliquen que s’aplicarà un captador en continu que “dona tranquil·litat” i que es farà un control de les immissions que l’autorització del projecte indica que s’ha d’instal·lar a Puiggròs.
Un dels objectius de l'aliança entre Griñó i GAP és incrementar també la capacitat de producció de biogàs, i això passa per incrementar la quantitat de residus orgànics a tractar (purins i similars). En el projecte presentat els últims anys, l'objectiu era passar de les 100.000 tones d'ara a 400.000, però en una primera fase s'arribaria a 130.000. El gas produït es convertiria en biometà i s'injectaria a la xarxa. Tracjusa, per tant, deixaria de fer electricitat per passar a produir biogàs.
La intenció dels promotors és començar les obres de manera imminent, quan es tingui el permís d’obra de l’Ajuntament de Juneda (terme on hi ha la planta) i fer el canvi a finals de 2025, coincidint amb la fi de les primes per la cogeneració elèctrica amb gas natural, el sistema que s’ha seguit fins ara.