ENERGIES, MEDI AMBIENT, SALUT
- Redacció / Les Borges Blanques

Unes 400 persones es manifesten a les Borges contra l'ús de residus a Tracjusa

És la tercera manifestació en els últims cinc anys per mostrar el rebuig al projecte de GAP (i, més recentment, Griñó) de fer servir combustible derivat de residus a la planta que hi ha entre Juneda, Puiggròs i les Borges.

La plataforma Aturem la Incineradora ha congregat aquesta tarda unes 400 persones a la manifestació convocada a les Borges en contra del projecte de Tracjusa per utilitzar residus urbans com a combustible. Els assistents, procedents de diversos pobles de les Garrigues -entre els quals alguns alcaldes- i també d’altres comarques de Ponent, han marxat darrere una pancarta que resava “Nova Tracjusa – GAP + Griñó. Incineradora a Juneda No. Defensem el territori” i han recorregut el carrer la Bassa, plaça U d’Octubre, Carnisseria, Santa Vedruna i Marquès d’Olivart per acabar de nou al Passeig del Terrall, davant d’un immoble vinculat familiarment amb un dels promotors, sense que hi hagi hagut incidents. Alguns manifestants hi han deixat pancartes.

El manifest que s’ha llegit abans de començar apuntava que “hi ha moltes alternatives per tractar els purins sense necessitat de cremar residus” i feia esment a projectes existents a Alcarràs, Almenar, Vila-sana o Torregrossa, així com Osona i la Garrotxa. “Tractar purins amb la incineració de residus no ho fan enlloc”, han denunciat els convocants, que consideren que darrere del projecte de Tracjusa hi ha un interès dels promotors, la cooperativa GAP i l’empresa Griñó, en la gestió, comerç i combustió de residus. El manifest reclama al Parlament de Catalunya i a tots els partits polítics “que exigeixin l’aplicació de la moratòria a noves incineradores” i “una clara posició en contra de la instal·lació d’incineradores que condemnaran el futur del territori i la seva societat”. Finalment, s’ha exposat que a les comarques de Ponent hi ha 22 projectes més, pendents d’aprovació, relacionats amb la gestió de purins i producció de biogàs.

Més biogàs i més residus 
El projecte de GAP i Griñó per a la planta de Tracjusa, situada entre Juneda, Puiggròs i les Borges, vol substituir el gas natural amb què es treballa ara en l’assecatge de purins per un gas obtingut a partir de la combustió dels anomenats Combustibles Sòlids Recuperats (CSR) o Combustibles Derivats de Residus (CDR), un material procedent de la fracció rebuig de la brossa urbana i que inclouria matèria orgànica però també elements amb capacitat de calor com el plàstic.

Un dels objectius és incrementar la capacitat de producció de biogàs a la planta, i això passa per incrementar la quantitat de residus orgànics (purins i demés) a tractar. En el projecte presentat els últims anys, l'objectiu era passar de les 100.000 tones anuals d'ara a 400.000, però en una primera fase s'arribaria a 130.000. El gas produït es convertiria en biometà i s'injectaria a la xarxa. Per obtenir aquest gas, s’utilitzarien 45.000 tones anuals de CSR o CDR i de les dejeccions ramaderes ja seques en sortiria un adob granulat comercialitzable, que l'empresa assegura que "disminuïrà la necessitat d'importar fertilitzants inorgànics de tercers països". Aquest estiu, els promotors només restaven pendents del permís d’obres de l’Ajuntament de Juneda i, a partir d’aquí, la intenció és adaptar la planta durant el 2025 i començar a funcionar d’aquí un any, aproximadament. I és que el 2025 acaba el període d’ajuts públics per a la cogeneració elèctrica, que és el sistema que s’hi fa actualment. Amb el nou projecte, Tracjusa deixaria de produir electricitat per passar a produir biogàs.

Tercera manifestació en cinc anys
La d’aquest dissabte ha sigut la tercera manifestació que hi ha hagut a la comarca en contra del projecte. La primera va ser a Juneda, el 2019; la segona, a les Borges, el 2022 i avui, la tercera. En aquests anys també han proliferat nombroses pancartes als balcons de diversos pobles de la zona en defensa de la salut i l’aire net.

Dos dies abans de la manifestació, GAP i Griñó van repartir uns fulletons a tots els domicilis de les Borges sota el títol “Desmentim falsedats”. Defensen que la planta no és una incineradora, sinó que s’hi farà gasificació del que els promotors defineixen com "combustible alternatiu". Segons l’Institut Català de l’Energia, la gasificació és “un procés químic que transforma el residu en una mescla combustible gasosa (gas de síntesi) mitjançant una oxidació parcial a elevada temperatura, i amb un residu sòlid final”. Al fulletó repartit a les cases es recorda que el projecte disposa d’autorització ambiental i s'afirma que la substitució del gas natural per residus “permetrà reduir les emissions en 24.000 tn/any de CO2”. Al text es diu també que “si hi hagués el mínim risc sobre la salut de les persones, no hagués estat autoritzat per les administracions competents”.

Aquest mateix dissabte, la Plataforma Residu Zero, que aplega entitats d'arreu de Catalunya contràries a la incineració i a l'abocament de residus, també ha dut a terme una trobada a les Borges per proposar i debatre estratègies i parlar de conflictes amb residus a Catalunya i els efectes de la incineració i el biogàs en la salut i el medi.