El calendari festiu i firal de l'oli agafa embranzida a la comarca [v. pàg. 12] i el divendres 22, el dissabte 23 i el diumenge 24 de novembre Arbeca durà a terme la 41a Fira de Santa Caterina i la 21a Fira de l'Oliva Arbequina. L'esdeveniment ha confirmat els darrers anys la seva orientació pedagògica i de promoció del producte local i, alhora, l'esperit lúdic i festiu, i així es reflecteix en el programa. L'oliva arbequina i l'oli verge extra es combina amb espectacles familiars, un per dia, actuacions de cultura popular i d'altres expressions.
Primera pregonera
L'Ajuntament d'Arbeca apostava perquè aquest cap de setmana es convertís en la "festa major d'hivern" del municipi, amb l'oli de leitmotiv. Enguany, l'acte d'inauguració del certamen incorpora una novetat, la del pregoner. L'encarregada d'estrenar aquest altaveu i donar la benvinguda a la 41a Fira de Santa Caterina i la 21a Fira de l'Oliva Arbequina serà Magda Garret, fins fa poc tècnica de turisme de l'Espai Cèsar Martinell de la Cooperativa del Camp l'Arbequina i de l'Ajuntament. El tinent de Cultura, Francesc Roset, considera que ha sigut "un puntal" en la difusió oleoturística municipal al llarg dels últims anys.
Tast amb sis elaboradors
Una de les novetats d'enguany en el camp de la cultura de l'oli són els tasts de l'oli nou, que comptaran per primer cop amb els sis productors que hi ha actualment al municipi. A més a més de l'oli de la Cooperativa l'Arbequina es podrà degustar el de la firma Raig d'Arbeca, el de Nousegons, l'elaborat per Oli Cimal, el que produeixen Dauliba i Oli d'en Sergi. Això permetrà a veïns i visitants explorar els matisos d'uns i altres.
Versots i danses
La cultura popular fa una passa endavant aquest 2024. A més dels versots dels Diables Cornuts i Calents d'Arbeca, l'Esbart Dansaire oferirà una demostració de danses tradicionals. Per altra banda, Café Latino clourà un cap de setmana d'oli amb un ball de fira que també entra per primer cop al programa.