COMARCA, OLI
- Redacció / El Cogul , Juncosa , L'Albagés , La Granadella

El Grup Pons domina una Nit de l'Oli amb deu verge extra garriguencs premiats

La primera edició dels Premis Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya, celebrada a la Fatarella, distingeix amb deu guardons els olis de la firma de l’Albagès. El 2025 els premis s'entregaran a les Borges.

Els guardonats com els 10 millors olis d'oliva verge extra amb el conseller Ordeig (Foto: Departament d'Agricultura)

La primera Nit de l'Oli Verge Extra es va celebrar ahir a la nit a la Fatarella (la Terra Alta) amb l'entrega dels Premis Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya creats enguany pel Govern. Durant la gala es van lliurar 83 guardons, repartits en les diferents categories que conformaven els Premis, als quals van optar un total de 132 olis.

El jurat, que va destacar l'excel·lència de totes les propostes participants i va augurar una llarga vida a aquests premis, va distingir un total de deu olis d'oliva verge extra de les Garrigues. El màxim guanyador de la nit a nivell comarcal va ser el Grup Pons, que va veure reconeguts quatre olis de la seva marca Janiroc. Dos d’aquests, Janiroc Koroneiki i Janiroc Arbequina, van estar entre els deu millors olis verge extra del 2024. La firma de l’Albagés va ser la que va acumular més guardons del certamen. L’oli Finques de la cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges va ser el que va obtenir la puntuació més alta de tots els olis presentats al Premi.  

Deu guardons per Janiroc

Janiroc Koroneiki va tenir quatre premis. Va ser seleccionat entre els millors verge extra de gran productor, en els atributs afruitat verd intens; entre els millors ecològics; com a millor oli monovarietal koroneiki, i també dins dels deu millors olis verge extra del 2024. Janiroc Lecciana va rebre tres guardons com a verge extra de gran productor, en afruitat verd mitjà; com a millor monovarietal lecciana; i també en la modalitat de millor maridatge, combinació culinària i versatilitat gastronòmica.

Janiroc Arbequina, per la seva banda, va aconseguir 2 distincions. Va ser escollit en la categoria de millor maridatge, combinació culinària i versatilitat gastronòmica i també va formar part dels deu millors olis del 2024. Per acabar amb els olis de la firma de l’Albagès, Janiroc Jardí Varietal va obtenir un reconeixement com a millor oli d’oliva verge extra de petits productors, dins els olis d’atributs afruitat verd mitjà. 

Generosa representació comarcal 

Els altres productors distingits dins en la Nit de l’Oli van ser la Cooperativa de la Granadella, amb dos premis per Degustus; i, amb un guardó cadascun, la Cooperativa de Juncosa, amb Les Cabanes; Cuadrat Valley de l’Albagés amb Elixir Despinyolada; el Molí d’Alcanó (del Grup Cooperatiu Fruits de Ponent) amb Kylatt, i Vilà, del Molí Vila del Cogul.

El jurat va seleccionar Degustus Ecològic entre els millors verge extra de grans productors amb atribut afruitat verd mitjà i Degustus Integrada en el camp dels afruitats madurs. Elixir Despinyolada i Kylatt van rebre un premi entre els olis d’oliva verge extra de grans productors en afruitat verd intens. Per altra banda, les Cabanes i Vilà van compartir categoria dins els millors afruitats madurs de grans productors.

La propera edició, a les Borges

L’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, i el tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica Xavier Bueno, va assistir a l’entrega dels premis a la Fatarella i van agafar el relleu simbòlic dels organitzadors de la primera Nit de l’Oli Verge Extra. El 2025, l’entrega dels Premis Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya se celebrarà a la capital comarcal.