OLI
- Redacció / Les Borges Blanques

La Fira de l'Oli de les Borges escalfa motors

L’Ajuntament l’ha presentat aquest dimecres a la seu de la Diputació de Lleida. Se celebrarà el 17, 18 i 19 de gener i comptarà, com l’any passat, amb productors de diverses comarques del país.

Presentació aquest matí a Lleida.

D’aquí menys de deu dies, el divendres 17, comença la 28a edició de la Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra Catalunya, que se celebrarà durant aquell cap de setmana a les Borges Blanques. Seguint la tònica de l’any passat, en què es posa l’èmfasi en la voluntat d’esdevenir el certamen de tot el sector del país, enguany també s’acolliran productors d’oli de diferents indrets i de diferents varietats d’oliva; tot i que l’arbequina és la protagonista, també hi seran presents varietats com koroneiki, verdal, farga, morrut, argudell o picual.

Aquest dimecres, l’alcalde de les Borges, Josep R. Farran, i el regidor de Promoció Econòmica, Xavier Bueno, han presentat la Fira als mitjans en una roda de premsa a la Diputació de Lleida, acompanyats del president de l’ens provincial, Joan Talarn (que clausurarà la Fira) i del diputat responsable del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú. A la presentació s’ha informat que hi ha 37 productors d’oli confirmats, la majoria de les Garrigues i de Ponent però també de comarques com els Pallars, el Priorat, el Tarragonès, el Baix Empordà i l’Alt Penedès. A nivell de cooperatives garriguenques, tornen les de Cervià i l’Albi, que feia un i dos anys, respectivament, que no hi eren, mentre que Fruits de Ponent (on està integrada la cooperativa d’Alcanó) és baixa. La resta són les mateixes que l’any passat: el Soleràs, Arbeca, Juncosa, Sant Isidre de les Borges, la Borgenca, la Granadella, Bellaguarda i Castelldans.

L’Oleoteca, nou espai
A part dels dos pavellons habituals (el de l’oli i el d’altres empreses comercials), de l’espai firal exterior i de la carpa coberta, la Fira d’enguany estrenarà l’anomenada Oleoteca, situada a l’antic Bar de Vidre, annex als pavellons, que feia temps que no funcionava com a tal. L’Ajuntament ha decidit habilitar-lo com a sala de tastos d’oli durant la Fira (a càrrec de Montse Freixa) i com a espai per a activitats formatives, culturals i gastronòmiques al llarg de l’any. Aquí serà on el dissabte ded Fira a la tarda, a ¾ de 7, s’hi presentarà el pòdcast SomRurals, del grup SomGarrigues.

50 anys de la DOP Les Garrigues
La Fira d’enguany s’escau amb l’any del 50è aniversari de la creació de la Denominació d’Origen Les Garrigues, la primera DO de l'oli reconeguda a l'Estat espanyol, l'any 1975, i certificada el 1996 per la UE com a DOP (Denominació d’Origen Protegida). “Són 50 anys d’un segell de qualitat, el naixement del qual va ser un acte d’afirmació i autoestima col·lectives, de reconeixement mutu i tota una declaració d’intencions”, ha dit l’alcalde borgenc. L’acte de reconeixement serà el dissabte, a 2/4 de 4 de la tarda, a l’Espai Gastronòmic.

Rebuig a la gasificació 
El dissabte al matí, a l’Oleoteca, tindrà lloc un acte amb diverses alcaldies de Ponent per manifestar el seu rebuig al projecte de gasificació de residus urbans a la planta de Tracjusa, situada entre Juneda, Torregrossa, Puiggròs i les Borges. Segons explica Farran, “no podem mostrar-nos indiferents a l’amenaça que aquesta planta suposa i que condiciona el sector productiu, no podem promoure el nostre producte si a la comarca hi ha una activitat de gasificació amb residus urbans importats de zones urbanes”.

Reconeixements i pes de la gastronomia
Un dels moments esperats de cada any és la proclamació dels olis guanyadors presents al certamen, que es coneixeran el mateix divendres en un acte amb el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, i la presidenta del Panell de Tast, Àngels Calvo. El premi Cultura de l’Oli d’aquesta edició serà per a Pep Nogué, cuiner, escriptor, divulgador i gastrònom català, fundador del Culinary Institute of Barcelona, amb una àmplia trajectòria de recerca en les arrels gastronòmiques catalanes i de defensa de l’oli. Nogué va ser a les Borges, precisament, el passat mes d’octubre, com a ponent del primer Fòrum de l’Oli d’Oliva Verge Extra de Catalunya

Com és habitual, el programa d’actes firals estarà farcit de demostracions gastronòmiques, presentacions de productes i xou cookings amb cuiners de renom. Destaquen, per exemple, la popular Maria Nicolau, els germans Torres, Arnau París (del programa Cuines de TV3) o els representants d’establiments com l’Hostal Benet (les Borges), No Rules (Lleida), les Moles (Ulldecona), Sucre i Disseny (Alcarràs) o El Cigró d’Or (Vilafranca del Penedès).

La Fira la inaugurarà el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Miquel Sàmper.