RESIDUS
- Redacció / Les Borges Blanques

La Guàrdia Civil escorcolla la seu a Lleida i plantes de Griñó en una operació contra el tràfic il·lícit de residus urbans procedents d'Itàlia

La Guàrdia Civil parla d'"organització criminal internacional" que, suposadament, interposava un seguit d'empreses entre el productor italià i l'abocador de l'Estat espanyol per simular diferents tractaments i operacions que mai es duien a terme.

La planta de tractament de residus de Griñó a Constantí intervinguda (Foto: Guardia Civil)

Aquest dimarts, la Guàrdia Civil ha detingut i investiga 15 persones físiques i set de jurídiques en el marc de l’operació “Rifiuti” per suposada pertinença a una organització criminal internacional dedicada al tràfic il·lícit de residus urbans. Segons la informació facilitada pel cos, diàriament eren dipositades de forma descontrolada tones de residus urbans de tot tipus, fins i tot perillosos i tòxics, en localitats de la província de Tarragona i Conca, procedents d’Itàlia. 

La Guàrdia Civil ha practicat cinc entrades i registres en seus d’empreses de Lleida, Constantí, Riba-roja d’Ebre i Almonacid del Marquesado (Conca), on s’ha intervingut material informàtic i s’han pres mostres dels residus traslladats, que ajudaran a continuar amb l’esclariment dels fets. Amb aquesta operació, la Guàrdia Civil considera desarticulada l’organització suposadament delictiva.

Segons ha avançat el diari Segre (sense citar l’empresa), un dels registres s’ha fet a la plaça Sant Joan de Lleida, que és on té la seu corporativa el Grup Griñó. La ubicació de les altres entrades coincideix també amb la de les plantes de tractament de residus de Constantí i d’Almonacid del Marquesado, així com l’abocador de Riba-roja d’Ebre, totes pertanyents al grup especialitzat en gestió de residus originari de les Borges Blanques. L’abocador de Riba-roja va generar al seu dia intenses mobilitzacions a la Ribera d’Ebre i també a municipis garriguencs pròxims com Almatret, Maials i Llardecans. La Guàrdia Civil ha confirmat a SomGarrigues que s’han dut a terme detencions tant en les oficines com en les plantes de residus.

Fonts del Grup Griñó expliquen a aquest mitjà que s’han posat a disposició de les autoritats per col·laborar en tot allò que els sigui requerit i confien que l’assumpte “quedi aclarit el més aviat possible”. La companyia assenyala que “sempre ha actuat d’acord amb la legalitat” i que, atès que la causa està sota secret de sumari, no farà més valoracions “per respecte a la investigació”.

La Guàrdia Civil assenyala que les persones investigades haurien cobrat més de 19 milions d’euros des de 2021 procedents d’empreses de tractament de residus italianes, que haurien contractat els seus serveis per desfer-se de residus. A aquestes persones se les acusa de diversos delictes de pertinença a organització delictiva, contra els recursos naturals i el medi ambient, i tambe de falsedat documental. 

Cronologia de la investigació
Les investigacions van començar al detectar-se l’entrada de residus a Espanya la documentació dels quals podria ser falsificada i que aniria a parar a abocadors sense un tractament previ. Les primeres indagacions van permetre identificar un seguit d’empreses interrelacionades amb seu a Catalunya i Castella-La Manxa que comerciaven a grans nivells amb residus italians.  

Segons continua la nota del cos militar, es va poder verificar que desenes de camions entraven a les instal·lacions de gestió de residus controlades per l’organització però que, en comptes de sotmetre la càrrega a processos de valorització, aquesta era redirigida directament als abocadors. Això hauria suposat l’abocament il·legal de 40.000 tones a l’any de residus urbans d’origen italià des del 2021. 


Agents de la Guàrdia Civil a la planta de Constantí (Foto: Guardia Civil)

La ruta de la brossa
El trasllat de residus és legal, tot i que existeix el precepte que aquests es tractin al més a prop possible d’on s’han generat. Per la Guàrdia Civil, el procediment consistia a interposar un seguit d’empreses entre el productor italià i l’abocador de l’estat espanyol que simulaven diferents tractaments i operacions que mai es duien a terme. D’aquesta manera, com a mínim a nivell documental, semblava que tot es feia d’acord a la legislació vigent. La policia creu que d’aquesta manera també es garantia que l’autoritat de control pertinent, en aquest cas l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) expedís les preceptives autoritzacions esquivant tot tipus d’oposició. 

Arran de la intervenció, l’autoritat judicial ha ordenat el bloqueig dels immobles i dels comptes bancaris dels investigats que formarien part del patrimoni obtingut mitjançant l’activitat il·lícita, de cara a una futura restitució del dany causat. 

El documental Insostenible, rere la brossa dirigit per Christophe Sion i conduït pel periodista Rafa Marrasé, recollia el 2023 la investigació de Marrasé i del mitjà digital PortaEnrere sobre el tràfic il·legal de residus entre Itàlia i Catalunya. L’audiovisual advertia que el moviment de brossa dins la Unió Europea es veia afavorit per la diferència en el preu de gestió dels residus i que la gran quantitat de contenidors feia que les duanes no revisessin tots els moviments, fet que facilitava el tràfic declarat fraudulentament i il·legal de brossa. A l’octubre passat, el documental es va projectar a Arbeca, Torregrossa, Juneda i les Borges, en el marc de la campanya de la plataforma Aturem la Incineradora contra el projecte de gasificació de residus urbans a Tracjusa, ja que al maig Griñó va comprar el 50% de la planta.

Al cap d’uns dies de la projecció del documental, la companyia va manifestar que no tenia res a veure amb activitats il·lícites i que havia iniciat accions legals contra la productora i els autors del reportatge i contra entitats ecologistes pel que qualificaven de “falsedat, difamació i atemptar contra el dret a l’honor”.