Aquest matí ha obert portes una nova edició de la Fira de l'Oli d'Oliva Verge Extra Catalunya, la 28a de la numeració original, que se celebra a les Borges Blanques. L'organització la presenta com "la més oberta i ambiciosa”, en el sentit que busca eixamplar al màxim el seu abast i influència, ampliant el marc territorial i incorporant variables que, més enllà del producte en si, afecten el sector de l'oli, com poden ser l'emergència climàtica o la contaminació atmosfèrica. Se segueix, per tant, el plantejament iniciat l'any passat, quan es va voler obrir el certamen més enllà de la varietat d'oliva arbequina i dels productors garriguencs, cosa que va quedar plasmada al cartell de la Fira, on sortien diferents ampolles d'oli amb diferents noms de varietat d'oliva.
Enguany, el cartell -obra del dissenyador Xabi Villafranca- també reflecteix aquesta obertura, sumint tot el país dins un setrill d'oli. I és que el consistori borgenc destaca que aquesta és l'única fira oleícola de Catalunya que pretén aglutinar tots els olis verge extra del país, incloses Denominacions d'Origen, així com cooperatives, molins privats i associacions de productors, amb la finalitat de recollir la pluralitat dels models d'emprenedoria, producció i certificació de qualitat presents al sector. L'objectiu és consolidar les Borges com a capital de l'oli.
La majoria de productors presents continuen sent de les Garrigues, amb la varietat arbequina com a protagonista, però també n’hi ha de vinguts de la Noguera, el Segrià, el Pla d'Urgell, el Priorat, el Tarragonès, el Baix Empordà, l'Alt Penedès i el Pallars. Aquesta tarda arriba un dels moments més esperats del cap de setmana: la proclamació dels olis guanyadors del certamen. Presidirà l'acte d'entrega el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig.
A la inauguració oficial d’aquest matí, l’alcalde de les Borges, Josep Farran, ha insistit en l’obertura de la Fira “en tots els sentits, no només geogràfic, sinó també per situar les Borges com a capital de l’oli i referent del sector”. “L’oli no és només un producte de consum, sinó sobretot una manera d’entendre la comarca, culturalment i simbòlicament”, ha afegit.
L’acte ha comptat amb la participació de la Directora General de Comerç de la Generalitat, Marta Angerri, que ha remarcat que “l'oli d'oliva simbolitza la riquesa, la salut i la tradició del nostre país, però sobretot ha conformat paisatges, ha definit la gastronomia i la vida rural, que és un motor econòmic i social però també patrimoni cultural”.
La inauguració ha servit també per entregar el premi Cultura de l'Oli a Pep Nogué, cuiner, escriptor, divulgador i gastrònom català, que en la seva intervenció ha reivindicar el consum de proximitat per garantir la supervivència de la pagesia. “Cada dia fem política quan anem a comprar”, ha advertit Nogué. “Com volem viure al nostre territori, si després mirem preus sense tenir en compte d'on venen els productes que comprem?”, s'ha preguntat Nogué.
L'acte inaugural ha comptat també amb la participació del President de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que ha reivindicat el paper de les fires com a eines per "exhibir tot allò que sabem fer més bé", però alhora ha afegit que són "un revulsiu de l'economia local i que ens ajuda a configurar la nostra identitat". Per la seva part, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, ha aprofitat la seva intervenció per fer una crida a la innovació i a “adaptar-nos als nous temps”, però ha avisat que per aconseguir-ho serà imprescindible l'aigua. “La necessitem per avançar”, ha conclòs.
L’Orfeó Terrall, com és habitual, ha interpretat l’himne Oliver de les Garrigues, en un acte que també ha comptat amb els hereus i pubilles de la localitat.
(foto: Aj. Borges)
La sequera, encara
La Fira arriba en un moment en què encara s'arrosseguen els efectes de la sequera, que suposen una baixa producció respecte una campanya normal. On més es nota és als camps de secà, on es calcula que la davallada és del 80%. A les zones de reg de suport, les pèrdues quedarien al 50%. S'espera, això sí, que les pluges de la tardor contribueixin a normalitzar la situació de cara a la pròxima campanya. Un altre factor que enguany juga en contra és el baix rendiment de l'oliva, que amb prou feines arriba al 13%-14% de mitjana, és a dir, que per cada 100 kg d'olives se n'obtenen 13-14 d'oli, quan en condicions normals seria el 18%-22% al secà i el 15%-19% al reg.
El paper d'Andalusia, el gran productor espanyol, és determinant en els preus, ja que la previsió d'una millor collita allà fa que els mercats pressionin a la baixa. En un comunicat recent, Unió de Pagesos alertava que l'expectativa d'una bona collita a determinades parts d'Espanya està provocant una desestabilització en el preu al mercat, i això implica “que es vengui ràpidament i generi un descens general del preu en origen, en molts casos per operacions especulatives que fan baixar fins i tot per sota dels costos de producció”.
La gastronomia, el gran aliat
L'oli no s'entén sense la gastronomia. Per això, aquesta té, com cada any, un protagonisme central en la programació: tallers, degustacions, àpats populars i xou cookings a càrrec de cuiners de prestigi, com Oriol Llavina, Jordi Vilà, Pep Moreno, Maria Nicolau, Pau Castell, Arnau París, Mercè Camins, Jordi Pallàs, Sergi i Xavier Torres, Xixo Castaño, Xavier Benet, Àngel Esteve, Ramon Tudela o Mateu Blanch, alguns dels quals provinents de restaurants amb estrella Michelin. L'Espai Gastronòmic i l'Espai La Cuina de l'Oli seran, en aquest sentit, eixos centrals del recinte, a més del d'Aliments del Territori i Tu, de la Diputació de Lleida, que acollirà tastos i presentacions de productes.
A això cal sumar-hi un nou espai: l'Oleoteca. Situat a l'antic Bar de Vidre, annex als pavellons, feia temps que no funcionava com a bar i l'Ajuntament ha decidit habilitar-lo com a sala de tastos d'oli durant la Fira, que aniran a càrrec de la sommelier d'olis Montse Freixa. Seran sessions formatives que s'oferiran gratuïtament cada 45 minuts durant el dissabte i el diumenge. Passat el certamen, l'Oleoteca quedarà per a activitats formatives, culturals i gastronòmiques relacionades amb el món de l'oli al llarg de l'any.
Agenda tot l'any
La voluntat de l'organització és que no es parli d’oli només durant un cap de setmana, sinó que la resta de l'any es desplegui també una agenda relacionada. Aquí hi entra, per exemple, el Fòrum de l'Oli d'Oliva Verge Extra de Catalunya (FOOVE) que es va celebrar l'octubre passat per primera vegada. O els Premis Lladonosa, concurs gastronòmic en què participen alumnes de fundacions i escoles d'hostaleria de Catalunya, que enguany es farà a Barcelona amb motiu de la designació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia. I un tercer gran esdeveniment que es farà aquest 2025: la Nit de l'Oli Verge Extra, una iniciativa creada per la Generalitat l'estiu passat per reconèixer els millors verge extra del país. La primera gala es va fer al desembre a la Fatarella (Terra Alta) i la d’aquest any serà a les Borges.
Salut i medi
La qüestió ambiental també planarà al llarg del cap de setmana. Aquest divendres mateix, per exemple, s’ha celebrat una jornada específicament orientada a la gestió del sòl, la millora de la fertilitat i la conservació, en col·laboració amb el Departament d'Agricultura. I demà dissabte, hi ha un acte reivindicatiu amb diverses alcaldies de Ponent que vol reforçar la relació oli-salut-entorn i mostrar el rebuig al projecte de gasificació de residus urbans. “No podem promoure el nostre producte si a la comarca hi ha una activitat de gasificació de residus importats de zones urbanes”, diu l'alcalde amfitrió, Josep R. Farran.