OLI
- Redacció / Les Borges Blanques

Quins són i com són els olis finalistes a la Fira de l'Oli de les Borges

Hi ha 22 candidats, provinents tant de les Garrigues com del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Noguera, el Baix Empordà i el Tarragonès. Enguany s’incorporen reconeixements als millors ecològics.

(foto: arxiu)

Tothom ho espera i és un moment culminant de la primera jornada de la Fira de l'Oli Verge Extra Catalunya de les Borges Blanques. Aquest divendres a la tarda es donen a conèixer els guanyadors del concurs oficial dels millors olis del certamen. Els vencedors podran lluir la distinció i guanyar visibilitat.

Els verge extra finalistes surten de més d'una cinquantena de propostes. Enguany, com a novetat, hi ha més premis. Als sis guardons de les últimes edicions se n'hi sumen sis més que distingiran els millors ecològics, tant de petits com de grans productors. Els candidats als premis són 22, provinents tant de les Garrigues com del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Noguera, el Baix Empordà i el Tarragonès.

Els olis pirinencs irrompen amb força, precedits dels seus bons resultats als Premis Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya entregats el passat mes de desembre a la Fatarella. Entre els garriguencs, molts repeteixen candidatura respecte edicions anteriors i alguns també van ser distingits a la Fatarella. El Panell de Tast és l’organisme encarregat d'escatir els 12 millors olis de la Fira. 

PETITS PRODUCTORS


OOVE - Afruitat verd amarg
Oli del Boix, de Guàrdia de Noguera, i Orcau Vell, de Xic's Cal Borrech de Figuerola d'Orcau, són dos petits productors del Pallars Jussà. Destaquen els polifenols del seus olis de muntanya d'arbequina i de la varietat autòctona pallaresa cua de cirera, respectivament, i els atributs que tenen.


OOVE - Afruitat verd dolç
L'explotació familiar Sodelplana, de Sant Cristòfol de la Vall (al Pallars Jussà), produeix l'oli d'arbequina homònim en camps d'oliveres centenàries. Comparteix nominació amb l'Oli de Bresca (Bresca, Baix Pallars, Pallars Sobirà) que ha retornat l'activitat agrària a aquest llogarret.


OOVE - Afruitat madur
La iniciativa Raig d'Arbeca copa amb dos olis els dos finalistes en aquesta categoria. Un d'aquests es Raig d'Arbeca i l'altre Suo Tempore, que havien iniciat amb Soleil, 9Segons i la cooperativa de la Granadella, i que Raig d'Arbeca manté. La firma destaca diferències entre ambdós olis.


OOVE - Ecològic - Afruitat verd amarg
L'empresa Mas Fuertes, de la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà), fa el seu Oli d'Oliva amb la varietat argudell. Davant per davant té l'oli Oligami dels Omellons, seleccionat per primera vegada dins els premis, però que ha obtingut dos guardons del públic els últims dos anys. 


OOVE  - Ecològic -  Afruitat verd dolç
Raig d'Arbeca Ecològic, de Raig d'Arbeca, és el tercer oli seleccionat d'aquesta almàssera arbequina en aquests premis. L'oli ecològic d'Oli Castelló, de Castelló de Farfanya (la Noguera) és el segon candidat en aquesta modalitat. Presenten un oli prèmium amb arbequines de secà.

 
OOVE  - Ecològic -  Afruitat madur
Els albinencs Albium tornen a la Fira després de debutar-hi l'any passat i tornen a tenir un oli entre els finalistes: Eco Albium. Competirà amb l'oli Cimma Massanell, d'OleaDrinks, un oli de muntanya d'olives pallareses massanell. La firma té seu a Lleida i també elabora cerveses i licor d'oli.

GRANS PRODUCTORS


OOVE - Afruitat verd amarg

La Cooperativa de la Granadella repeteix respecte a l'any passat, però amb Degustus Premium. En aquesta categoria es troba amb OliCastelló, que el 2023 ja havia estat seleccionat en aquesta categoria, tot i no vèncer. Els olis d'ambdós elaboradors van ser premiats a la Fatarella.

 
OOVE - Afruitat verd dolç
Mas Montseny va presentar per primera vegada a concurs l'Oli Mare, un cupatge d'arbequines i arboçanes primerenques, i se situa finalista. L'oli Molí del Pau Selecció de Molí del Pau d'Os de Balaguer torna a estar seleccionat. El 2024 va guanyar per primer cop, després d'anys finalista.

   
OOVE - Afruitat madur
La Cooperativa Arbequina d'Arbeca i el Molí d'Oli Mas Montseny del Morell (el Tarragonès) figuren com a nominats. L'oli de la primera és Arbequina Arbeca, el seu verge extra. El dels morellencs és l'Oli Padrí, d'arbequines centenàries, amb vuit premis a la Fira i també triomfador a la Nit de l'Oli. 


OOVE - Ecològic - Afruitat verd amarg
El molí de l'Albagès de capital francès Cuadrat Valley domina en aquesta categoria. Elixir despinyolat, que l'any passat ja havia guanyat un premi de la Fira de les Borges, a més d'obtenir altres reconeixements a Catalunya i a l'estranger, competeix amb Bio Reserva Familiar. 


OOVE  - Ecològic -  Afruitat verd dolç
L'almàssera de la família Teycheney a l'Albagés, Cuadrat Valley, té l'únic oli contendent en producció ecològica amb atribut fruitat verd dolç. Es tracta d'Elixir Bio Collita Primerenca. El seu perfil organolèptic destaca pel seu caràcter com a oli verd, de principis de campanya.


OOVE  - Ecològic -  Afruitat madur
Al Molí Vilà del Cogul ressalten que són un molí particular, de quarta generació, fundat el 1942. El seu oli ecològic Vilà és l'únic de la categoria Ecològic Fruitat Madur. Tenen un llarg historial de participació en la Fira i de guardons, l'últim, als Premis Millors Olis d'Oliva Verge Extra.