MEDI AMBIENT, PARTICIPACIÓ
- Redacció / Les Borges Blanques

25 alcaldies de Ponent promouran consultes ciutadanes sobre Tracjusa

Així ho han comunicat en un acte celebrat aquest dissabte a la Fira de l’Oli de les Borges Blanques. N’hi ha de les Garrigues, del Segrià, del Pla d’Urgell, de l’Urgell i de la Noguera.

Aquest dissabte, en el marc de la Fira de l’Oli Verge Extra a les Borges Blanques, ha tingut lloc un acte institucional i alhora reivindicatiu per expressar el rebuig de part de la ciutadania al projecte que preveu utilitzar residus com a combustible a la planta de Tracjusa, al terme de Juneda. Hi han assistit alcaldies de diversos municipis de les Garrigues, el Pla d’Urgell, el Segrià, l’Urgell i la Noguera, 25 en total, que han firmat una declaració en la que es comprometen a convocar consultes ciutadanes als respectius pobles per tal que els seus habitants es puguin pronunciar sobre el projecte de gasificació, que ja només resta a l’espera de la llicència d’obres de l’Ajuntament de Juneda per poder iniciar la transformació de la planta. El termini que s’han fixat les alcaldies de l’acte d’avui és que les votacions populars es facin abans d’acabar el mes de març.

L’acte s’ha dut a terme al nou espai Oleoteca, inaugurat ahir a l’antic Bar de Vidre, annex al Pavelló de l’Oli. Un dels que hi ha intervingut és Sergi Pelegrí, alcalde d’Arbeca, que s’ha mostrat molt crític amb el projecte industrial i l’ha qualificat del “despropòsit més gran que mai s’ha plantejat al nostre territori”, per la possible afectació en la salut de les persones i en la qualitat dels productes alimentaris que es fan a la comarca. “Qui voldrà el nostre oli? Qui valorarà la nostra DOP? Qui voldrà vindre a passar el seu temps lliure a la vora d’una gasificadora de residus urbans?”, s’ha preguntat. Per Pelegrí, el projecte és “incompatible” amb el Pla Estratègic de les Garrigues que es va presentar el 2016 i reclama a les institucions comarcals que es posicionin, “més encara després de l’operació policial contra el Grup Griñó”, un dels titulars de Tracjusa junt amb GAP, a qui un jutjat de Tarragona investiga per suposada implicació en una xarxa internacional de tràfic il·lícit de residus, “material que hauria pogut fornir la planta de Tracjusa”, ha dit Pelegrí. 

Qualitat ambiental
El següent a intervenir a l’acte ha sigut l’enginyer tècnic David Caselles, de Castelldans, que ha repassat la situació en què es troba actualment la comarca pel que fa a contaminació i ha assenyalat que és “una qualitat atmosfèrica baixa, per les partícules i l’ozó troposfèric, accentuada quan tenim anticicló, que els gasos no es dispersen”. Per Caselles, que defensa que l’activitat que es vol fer a Tracjusa és una incineració, “el tractament de digestió anaeròbica de purins no necessita la gasificació de residus urbans per funcionar, incorporar-ho és una qüestió merament econòmica”, ha dit.

L’alcalde de les Borges, Josep Farran, ha defensat l’obertura “no només geogràfica i de varietats d’oliva de la Fira, sinó també conceptual”, vers “tot allò que condiciona el sector, com l’emergència climàtica o assumptes relacionats amb la dualitat centre-perifèria, com el despoblament o l’accés a la terra”. Farran ha apuntat la necessitat de “fixar-nos més enllà dels símptomes i assenyalar les causes estructurals de les problemàtiques”, en referència a un model productiu “molt generador de residus i que trasllada al ciutadà tota responsabilitat”. 

Finalment, l’alcaldessa de Cervià, Mercè Rubió, ha llegit la declaració conjunta “En defensa de la salut i la terra”, en què es pal·lesa la intenció de fer les consultes ciutadanes sobre aquesta qüestió, el resultat de les quals serà vinculant, asseguren, per als consistoris convocants i es demana que les autoritats governamentals “apliquin el principi de precaució”. “Una decisió d’aquesta trascendència, que pot afectar a un radi de 30 km, ha de comptar amb el pronunciament de la ciutadania”, ha conclòs. Rubió també ha emplaçat la resta de municipis “a sumarse a la iniciativa”.

Les alcaldies firmants són les de les Borges Blanques, Arbeeca, la Floresta, els Omellons, l’Espluga Calba, Fulleda, Tarrés, Vinaixa, Cervià de les Garrigues, l’Albagés, els Torms, el Soleràs, el Cogul, Alcanó, Torrebesses, Torregrossa, Bellpuig, el Palau d’Anglesola, Bell-lloc d’Urgell, Tornabous, Bellcaire d’Urgell, Torrelameu, Torres de Segre, Ivars d’Urgell i Vilanova de Bellpuig, majoritàriament vinculades a ERC però algunes també a formacions independents,a  la CUP o a Junts.

Coincidint amb l’acte, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha visita la Fira, acompanyat de representants i càrrecs electes del partit com l’alcaldessa de l’Albi i diputada al Parlament, Anna Feliu, o el diputat al Congrés dels Diputats Isidre Gavín, així com representants del Consell Comarcal de les Garrigues, entre els quals el seu president i alcalde de Juneda, Antoni Villas, i els vicepresidents Ramon Solé i Jaume Setó.

Protesta davant el conseller d’Agricultura
Ahir, membres de la plataforma Aturem la Incineradora es van concentrar davant la visita a la Fira del conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, per expressar la seva oposició al projecte de Tracjusa i demanar que s’aturi. Ambdues parts van acordar reunir-se al mes de febrer en una trobada per “fer arribar inquietuds i resoldre qualsevol dubte”, segons va dir Ordeig.