OLI
- Redacció / Les Borges Blanques

La Fira continua l'obertura amb més visitants de Barcelona en algunes de les activitats centrals

Els tasts conduïts per la sommelier d'oli Montse Freixa a l'Oleoteca, o l'Oli Experiència en una finca als afores del poble, van rebre més de la meitat de persones procedents de la demarcació de Barcelona. 

(Foto: Ajuntament les Borges Blanques)

La Fira de l'Oli d'Oliva Verge Extra Catalunya de les Borges Blanques va tancar ahir al vespre la 28a edició reivindicant la voluntat d'obertura esgrimida en les últimes edicions i la vocació de capitalitat de l'oli, tant pel que fa a l’origen dels productors d'oli com a l'origen dels assistents. Entre els 37 expositors, a més dels molins i cooperatives garriguenques i de la zona de Ponent, majoritaris, també n'hi havia del Pallars, que van irrompre amb diversos guardons, de l'Empordà, del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, a banda de Jaén (Andalusia). 

A nivell de visitants, algunes de les activitats centrals del certamen, com els tasts conduïts per la sommelier d’oli Montse Freixa a l'Oleoteca, o l'Oli Experiència en una finca als afores del poble, van rebre més de la meitat de persones procedents de la demarcació de Barcelona. Els tallers de Freixa van tenir més de 320 participants durant dos dies i un 55% eren originaris de la ciutat de Barcelona, de Sabadell, de Sant Cugat del Vallès i del Maresme. Els altres eren de Ponent (de Lleida, Alpicat i les Garrigues) i en menor mesura de Tarragona Girona i València.

La proposta cultural i informativa sobre l'oli, la pedra seca i el paisatge garriguenc, amb una seixantena d'inscrits, també va registrar uns índex molt semblants pel que fa a l'inscripció de veïns de l'Àrea Metropolitana, seguida de les persones de les comarques properes a les Garrigues, i en menor mesura, de Tarragona i Girona.   

Aquesta participació de visitants barcelonins contrasta amb les dades que segons l’ajuntament es van obtenir a l'edició passada, quan es va realitzar una enquesta entre més de mil visitants que indicava que el 30% dels visitants de la Fira de l'Oli eren de la demarcació de Barcelona, i en canvi hi havia un major gruix de visitants de Ponent.

Balanç positiu

L'Alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, i el Regidor de Promoció Econòmica, Xavier Bueno, van fer un balanç positiu dels tres dies de l’esdeveniment, que han aglutinat nombroses activitats, moltes d'elles encarades a potenciar les Borges en capital del verge extra de tot Catalunya i a definir-se com a referent per al sector, tant productiu com consumidor.

"La Fira de l'Oli està sent capaç de generar una estratègia que estengui la cultura de l'oli de forma sistematitzada", va reivindicar l'alcalde Josep Farran. Farran va destacar actes com el de la inauguració de l'Oleoteca, un nou equipament que servirà per desplegar al llarg de l'any una àmplia agenda d'activitats, i el del manifest unitari de 25 alcaldies oficialment oposades al projecte de gasificació Nova Tracjusa a Juneda. Farran també va recordar que el 2025 les Borges acollirà la Nit de l'Oli i l'entrega dels Premis als Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya, a més de la segona edició del Fòrum de l'Oli d'Oliva Verge Extra de Catalunya (FOOVE). L’Ajuntament també vol impulsar “l'elaboració d'un pla pedagògic per apropar la cultura de l'oli al món de la restauració".

Per la seva part, el regidor Xavier Bueno va valorar també positivament l'acte d'agermanament amb la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, que "consolida un vincle únic entre dues celebracions emblemàtiques que posen en valor el patrimoni gastronòmic de Catalunya". L’any passat, el certamen borgenc havia establert l’agermanament amb la Fira de Reus

Tant l'Alcalde Josep Farran com el Regidor Xavier Bueno van participat en l'acte de cloenda de la Fira de l'Oli d'ahir, que va ser presidida pel President de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. A l'acte, Talarn va manifestar que aquesta 28a edició de la Fira de l'Oli confirmava les Borges Blanques com la capital de l'oli de Catalunya, "que equival a dir que és la capital que millor dignifica l'oli de qualitat que es produeix al sud d'Europa" i que és "el millor producte que sabem fer en aquesta terra d'oportunitats".