Els cinc regidors dels grups que estan a l’oposició al consistori de Juneda (tres de Xtu i dos del PSC) han presentat una instància a l’ajuntament en què demanen que, de forma cautelar, no s’atorgui la llicència d’obres a la planta de Tracjusa. Aquest és l’últim pas que falta per tal que els propietaris de la planta puguin iniciar la transformació del recinte i convertir-lo en un centre de gasificació de residus urbans, la tècnica que ha de suplir l’ús de gas natural per a l’assecatge de purins.
La sol·licitud arriba una setmana després que un jutgat de Tarragona ordenés la detenció de diverses persones relacionades amb una trama internacional de tràfic il·lícit de residus, alguns dels quals tòxics, en què l’empresa Griñó estaria pressumptament implicada. El maig passat, Griñó es va aliar amb GAP Cooperativa, titular de la planta, per assumir el 50% de la inversió per a la gasificació de residus urbans. Això, pels grups de l’oposició a Juneda, “afegeix encara més preocupació sobre les conseqüències ambientals de la posada en funcionament d'aquesta activitat”.
En la mateixa petició també es demana que el govern municipal convoqui un ple extraordinari, amb caràcter urgent, en què s’informi sobre el procediment del permís d’obres i sobre els tràmits i correspondència amb la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat relacionats amb el projecte. I és que tant Xtu com PSC es queixen que no s'hagi convocat cap comissió informativa municipal ni cap ple per informar els membres de la corporació sobre aquesta qüestió.
La normativa estableix que si una quarta part de regidors, com a mínim, sol·licita la celebració d’un ple extraordinari, aquest s’ha de dur a terme abans de 15 dies hàbils des de la petició formal.
La posició de l’alcalde
En una entrevista a LleidaTV emesa ahir, l’alcalde de Juneda, Antoni Villas, va explicar que si la sol·licitud de llicència d’obres “compleix amb la normativa, no podem allargar-ho més” i al·lega que l’Ajuntament “només pot aturar llicències quan hi ha il·legalitats”. “Els serveis tècnics estan revisant el projecte i, si s’adequa a la normativa i al Pla Especial Urbanístic, ho tirarem endavant”, va dir l’alcalde. L’autorització, segons Villas, podria donar-se entre aquest mes i mitjans del que ve. Sobre el paper de Griñó, en l’entrevista apunta que cal investigar-ho i, si és el cas, castigar-ho. “Si això embruta el tema de Tracjusa? El tema de Tracjusa és un tema de dejeccions ramaderes”, afirma. Villas, finalment, recorda que Tracjusa “necessita tenir-ho tot acabat el gener del 2026” per poder passar del gas natural al gas de síntesi obtingut a partir dels residus urbans.
Dissabte passat, en el marc de la Fira de l’Oli, 25 alcaldies de Ponent van presentar un manifest en contra del projecte i es van comprometre a convocar consultes ciutadanes a les seves poblacions.