La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, ha presentat als municipis afectats pel traçat d’una segona línia elèctrica d’alta tensió de l’empresa Forestalia un model d'al·legació que es basa en la “indefinició i confusió” que genera el projecte, ja que el promotor ha inclòs en el tràmit d'informació pública els avantprojectes tant de l'alternativa A com de la B, un aeri i l’altre soterrat, sense determinar quina és l'escollida, tot i que demana autorització per a tots dos. Aquesta indefinició, segons l’ens provincial, “porta a confusió i indueix a dubtes raonables quant a l'abast de l'autorització”, ja que “es podria donar a entendre que en cas de ser autoritzat el projecte per l'òrgan competent es donarien per aprovades ambdues alternatives”.
La Diputació ha ofert aquest model d’al·legació als 17 municipis del Segrià, les Garrigues i el Pla d'Urgell per on passaria la línia, anomenada PEol-932 AC, en referència als cinc parcs eòlics que promou la mateixa Forestalia al Baix Cinca i els Monegres, que evacuarien a través d’aquesta línia. De l’àmbit garriguenc passaria per Juneda, Torregrossa, les Borges Blanques, Puiggròs, Arbeca, els Omellons, l’Espluga Calba, Fulleda, l’Albi, Vinaixa i Tarrés. Com ja passa amb l’altra línia d’alta tensió de Forestalia, es dona l’excepcionalitat que línies privades d’evacuació acaben esdevenint a la pràctica línies de transport, una competència, la del tranport, exclusiva de Red Eléctrica Española (REE) i que fa referència a línies de llarga distància. Aquesta de Forestalia, per exemple, recorreria més de 80 quilòmetres fins al punt de connexió a la xarxa, a l’Espluga de Francolí.
Aquest projecte amb dues alternatives, una d’aèria i una de soterrada, ja va sorprendre els ajuntaments a finals del 2023. Al novembre els va arribar la proposta de Forestalia per fer passar una línia aèria d'alta tensió pels seus termes i un mes després els n'arribava una altra, de la mateixa empresa, però soterrada, però cap representant de l’empresa s'hi posar en contacte per donar explicacions.
El procés d'informació pública de l'estudi d'impacte ambiental finalitza demà, 5 de febrer, tot i que la Diputació de Lleida té fins al 4 de març per presentar al·legacions pròpies, que realitzarà de forma més detallada que la dels ajuntaments.
L’altra línia d’alta tensió de Forestalia que vol creuar la comarca és l’anomenada Lupus, de 272 quilòmetres. Aquesta passaria pel sud, per Maials, Llardecans, Torrebesses, la Granadella, els Torms, JUncosa, la Pobla de Cérvoles, el Vilosell, Vinaixa i els Torms. Al 2023 va rebre el vistiplau del Ministeri per l’autorització ambiental.