L’Aeròdrom d’Alfés i els itineraris dels bombardejos de les Borges Blanques són dos dels 22 espais de memòria històrica que la Diputació de Lleida i el Memorial democràtic recullen en un fulletó informatiu amb l’objectiu d’impulsar-ne la difusió. Aquest fulletó, editat en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i titulat “Petjades d’història” és fruit del conveni de col·laboració que ambdues institucions van signar el 15 de juliol amb l’objectiu de difondre i dinamitzar els 22 espais de la Xarxa d’espais de memòria Democràtica de Catalunya que, actualment, es poden trobar a les comarques lleidatanes. Es tracta d’un patrimoni heterogeni d'espais (itineraris, centres d'interpretació, fites, vestigis, etc) representatiu de la lluita i els conflictes per a la consecució dels drets i llibertats democràtiques del nostre país en el període que va des de la Segona República fins a la transició democràtica (1931 - 1980).La Xarxa està formada per 71 espais repartits per tot Catalunya.
Segons recull el fulletó, l’aeròdrom d’Alfés s’habilità a l’estiu de 1936 perquè fes de pont entre els camps d’aviació de Barcelona i Sariñena, on s’establia la base principal de l’aviació republicana al front d’Aragó. A l’aeròdrom d’Alfés s’han conservat en bon estat diferents restes patrimonials: polvorí, barracots, trinxeres, hangar... Mitjançant un itinerari senyalitzat per aquest espai històric, el visitant pot observar com eren i quin funcionament tenien aquestes instal·lacions militars.
En el cas de les Borges Blanques, l’itinerari té com a punt de partida el monument a Francesc Macià i es mostrarà gràficament, mitjançant 13 monòlits, les conseqüències dels bombardejos. L’aviació feixista llançà un total d’onze atacs sobre les Garrigues entre abril de 1938 i gener de 1939.