EDUCACIÓ
- Redacció / Les Borges Blanques

Creativitat artística i consciència crítica a ritme de rap

Alumnes dels centres educatius de les Borges han fet un taller en què el rap ha estat l'eina per treballar conceptes de llengua i de música i, alhora, expressar inquietuds.

Pulsacions, compassos, comparacions, metàfores, al·literacions. Són conceptes de música i de llengua que a molts adolescents els entrarien per una orella i els sortirien per l'altra. Aquest febrer, però, alumnes de l'Aula Oberta i de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) de l'institut Josep Vallverdú i del Col·legi Montserrat de les Borges se n'han estat amarant durant dues hores setmanals. Ho han fet al taller impartit per Daniel Castro, de la cooperativa Versembrant, en un projecte emmarcat en el Pla Educatiu d'Entorn i que té en el rap l'eina per fomentar la creativitat artística i la consciència crítica. Els alumnes de l'Aula Oberta i de la UEC tenen entre 14 i 16 anys i comparteixen un seguit de mancances en l'aprenentatge o en el rendiment acadèmic que els fa especialment vulnerables. Daniel Castro, com els altres membres de Versembrant, s'hi atansen com a educadors/professors però sense el segell d'autoritat que els alumnes solen associar al professor ordinari. "Mentre estic amb ells intento ser també el seu col·lega, perquè s'obrin, perdin la vergonya i tinguin la confiança de preguntar-me o dir-me qualsevol cosa", explica Castro.

Fer aflorar inquietuds
L'objectiu del taller és que, a través del rap, els joves treballin la llengua (normalment el català) i el pensament crític. "A l'hora de compondre la cançó no escriuen sobre qualsevol cosa, sempre intentem tractar temes socials, ja sigui la violència de gènere, el racisme o que parlin de coses que els inquieten", diu el tallerista, com ara el seu dia a dia o els seus somnis. En aquest sentit, tot i que a tots els centres on ha anat Versembrant han sorgit temes comuns (la cooperativa cobreix el 75% del territori català), sí que afloren diferències segons el lloc, sobretot pel que fa a vivències o aspiracions. A les sessions de les Borges, per exemple, dos nois van manifestar a la cançó dels somnis que els agradaria dedicar-se a l'agricultura i la ramaderia. "Això, en una ciutat no apareix", diu Castro. Fins i tot va despuntar algun talent amagat, com el d'un noi de la UEC que, segons Castro, "si es posés a fer música o anés a algun estudi tindria molta projecció, però el seu objectiu principal és el futbol".

Torna el combat de freestyle i glosa
L'Ajuntament de les Borges ha donat a conèixer la data de la segona edició de la competició entre dos tipus de cant improvisat en català: el freestyle i la glosa. Serà el 26 de juliol i es dona continuïtat, així, a una iniciativa estrenada l'any passat, en el marc de la recuperació del Correllengua a la capital comarcal. Hi van participar una dotzena de glosadors i rapers, que van mostrar els seus dots davant d'un nombrós públic reunit a la plaça U d'Octubre.