Un grup de manifestants van fer talls intermitents ahir dissabte al matí a l'N-240 a Juneda per protestar contra el projecte d’utilitzar residus com a combustible a la planta de Tracjusa, promogut per Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) i l’empresa Griñó Ecologic. L'acció estava convocada per la plantaforma Aturem la Incineradora i se suma a altres actes reivindicatius fets fins ara com manifestacions i recollides de signatures. Malgrat la pluja, els manifestants van començar els talls a les onze del matí i van finalitzar cap a la una, i durant aquesta franja hi van passar unes 200 persones, que van informar els conductors aturats sobre els motius de la protesta, alhora que també els oferien una peça de fruita. Els talls de carretera van ser en intervals de 10 minuts a la intersecció de davant de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil i van comptar amb la participació de veïns de les Garrigues i del Pla d'Urgell, principalment, que portaven pancartes a favor de la salut.
La Lolita i el Javier van apuntar que “estem en un territori que supera els nivells de contaminació permesos i no és un lloc per fer aquest tipus de projectes. Hi ha altres mètodes que són més adients i que no generen problemes per la salut”. En la mateixa línia s’expressava la Sílvia, de Juneda, que considera “obligatori” participar en les accions de rebuig a Nova Tracjusa “no només per motius de salut sinó de tot l'entorn”.
Per la seva banda, el Ricard, un agricultor de les Borges Blanques, es preguntava quina qualitat tindria la fruita de les seves finques, que es troben a prop del lloc on es projecta la planta. “Quines analítiques hi ha? Com sabem com pot afectar el projecte? No hi ha res clar, però no compto pas que m'aporti res”, va sentenciar.
Conseqüències en la salut i el medi ambient
Entre el grup de manifestants també hi havia el pediatra de l'Àrea Bàsica de Salut de les Borges Blanques, Ramon Capdevila. Tot i reconèixer que “no sabem exactament el que pot suposar aquesta incineradora”, Capdevila es va referir a diversos estudis que demostrarien que la qualitat de l'aire “empitjorarà” i les comarques del voltant “se’n poden veure clarament afectades”. “Per la població pediàtrica té un doble efecte. Respiren moltes més vegades, per tant, tot allò que hi ha a l’ambient s’ho emporten molt més i s'estan desenvolupant, i tots aquest productes moltes vegades ni podem controlar-los i poden afectar profundament la seva salut”, va destacar el sanitari, que també va assenyalar que el nombre de bronquitis, broncoespasmes i infeccions de les vies respiratòries està en augment, i no s’explica només pel nombre de virus, perquè els tenim molt controlats i clars; els estudis relacionen clarament els dies que hi ha més pol·lució ambiental amb els que hi ha més ingressos als hospitals”. També es va referir a afectacions en el neurodesenvolupament causades per metalls pesants. “A la llarga tot això fa dipòsit i les afectacions a l'edat adulta poden ser a nivell coronari, respiratori, insuficiència cardíaca, etc”, va afegir. A principis de febrer, professionals sanitaris de la zona van impulsar un manifest per oposar-se al projecte de Tracjusa.
Demanen alternatives a la crema de residus
“Avui donem continuïtat a la lluita en contra de la imposició d'una incineradora”, va dir el portaveu d'Ipcena, Joan Vázquez, que va concretat que no demanen el tancament de la planta sinó que es mostren en contra del seu funcionament amb residus urbans. “No estem en contra del tractament de purins. Proposem que la planta apliqui altres tècniques que s'utilitzen arreu del món. No és necessària la incineració de residus per al tractament de purins. Suposa una amenaça”, va insistir Vazquez. Des d'Ipcena s’apunta que recorreran el projecte a fiscalia per aconseguir la suspensió cautelar del permís d’obres, tal com van fer la setmana passada dotze alcaldes de les Garrigues.
Els promotors neguen afectacions en la salut
Ahir mateix, GAP va publicar un escrit a les seves xarxes en què assegura que “el projecte no afecta a la salut de les persones ni emetrà fums tòxics” i defensa que “s’han seguit tots els requisits i tràmits d’avaluació ambientals i compta amb totes les autoritzacions pertinents”. GAP manté que la planta no serà una incineradora de residus i que contribuïrà a “reduir dràsticament la seva eliminació en abocadors”, i apel·la a experiències de “valorització energètica” de residus no reciclables a Alemanya i els Països Baixos com a procés “clau per a una gestió de residus eficient i sostenible”.
Un dels punts que genera més malestar amb els opositors al projecte són les dioxines i furans. En l'autorització ambiental de la Generalitat s'hi estableix que l'empresa haurà de fer-ne un seguiment amb un mesurador al municipi de Puiggròs. Els promotors admeten que la planta emetrà dioxines (tot i que en un fulletó repartit al novembre als domicilis de les Borges, dos dies abans d’una manifestació convocada per la plataforma, s’assegurava que no se’n generarien) però asseguren que estaran controlades i molt per sota del que seria una combustió convencional (o incineració).