L’oli Cosmos, produït per l’empresa familiar Oli Cometes, situada entre la Pobla i Cervià, ha aconseguit la medalla d’or al prestigiós concurs d’olis d’oliva que se celebra anualment a Nova York (NYIOOC) i en què participen olis d’arreu del món. Aquest era el segon any que la firma participava al certamen, on l’any passat va aconseguir medalla de plata, igual que l’oli Les Cabanes Taste of Earth, de la cooperativa de Juncosa, mentre que l’oli Terrall, de la cooperativa Sant Isidre de les Borges, s’hi estrenava amb medalla d’or.
Els organitzadors del concurs de Nova York van anunciant les diferents medalles a mesura que resolen les valoracions, i des del 10 de març que cada dia publiquen diferents referències. Divendres passat es va conèixer el premi per l’oli Cosmos i, de moment, és l’únic de les Garrigues i de Catalunya que ha estat guardonat. Es tracta d’un oli d'oliva verge extra ecològic i, com a tret diferencial, també biodinàmic. És un oli verd de principis de temporada (octubre), molturat en dia flor seguint el calendari de la biodinàmica. “Té un gust afruitat, un amarg i picant mig, amb molts polifenols que li donen un gust fort tot i estar elaborat amb oliva arbequina, la qual normalment té notes més suaus”, expliquen fonts de l’empresa. Aquesta petita empresa familiar està ubicada al terme de la Pobla de Cérvoles, a tocar de Cervià, i disposa de certificat ecològic i certificat biodinàmic per la certificadora internacional d'agricultura biodinàmica Demeter, sent els únics productors d'oli certificats a Catalunya per aquest segell. Disposa de molí propi a la mateixa finca i durant tot l'any ofereix experiències oleoturístiques en quatre idiomes. Aquest 2025 té previst inaugurar un glamping (càmping glamurós) entre oliveres per pernoctar-hi.
Els anys 2019, 2020, 2021 i 2023, l’oli Les Cabanes Taste of Earth, de la cooperativa de Juncosa, va guanyar medalla d’or al NYIOOC, i el 2020 també ho va fer l’oli Degustus, de la cooperativa de la Granadella.
El Ministeri d’Agricultura distingeix l’oli de l’Espluga Calba
D’altra banda, aquest dilluns s’han conegut els guanyadors del premi a millors olis d'oliva verge extra que convoca el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en el que és un apartat dels premis Alimentos de España. Les cooperatives agràries de l'Espluga Calba i de Juncosa van ser les dues úniques de la província de Lleida que s’hi van presentar, i l’oli de la de l’Espluga ha resultat guanyador en la categoria fruitat madur d’olis convencionals, mentre que el de Juncosa ha sigut finalista en la mateixa categoria, junt amb el presentat pel Centre Oleícola del Penedés. Tota la resta de premiats i finalistes són d’Andalusia.