REGS
- Redacció / L'Albagés

Els sectors de reg que depenen del pantà de l'Albagés tenen garantida l'aigua per aquest any i el que ve

Per omplir més el pantà, però, cal un Pla d'Emergències de la Presa i un Pla d'Autoprotecció que s’han començat a tramitar de manera urgent.

(foto: Xavi Minguella)

A dia d’avui, al pantà de l’Albagés, el pantà de cua del sistema Segarra-Garrigues, hi ha 6 hm3 d’aigua. És una quantitat suficient per assegurar el reg als sectors del canal que estan connectats a aquesta infraestructura, el 10, l’11 i el 14, situats al Cogul, Granyena, part del Soleràs, l’Albagès i part de Castelldans. En total sumen 876 hectàrees de conreus, que requereixen 0,6 hm3 d’aigua anuals. “Això vol dir que tenim garantit el reg”, ha explicat aquest matí el director general de Regadius i Espais Agraris, Xavier Gispert, en una trobada al mateix pantà amb regants, alcaldes i mitjans de comunicació.

Per l’any que ve, el Departament d’Agricultura preveu que es posin en regadiu prop d’un miler més d’hectàrees, que sumarien unes 1.700 en total depenents del pantà. Això seria un consum de 2,4 hm3 i, per tant, el reg també continuaria assegurat. Gispert ha destacat, a més, que aquesta primavera es preveu “altament plujosa”. “Això ens permet que la finestra d’ompliment de l’Albagés des de Rialb sigui molt més àmplia i poguem ampliar molt més aquest volum, això garantiria el reg d’aquestes 1.700 hectàrees i altres de futures, fins arribar a les 10.000-12.000”, ha dit el director general.

Un dels neguits de la Comunitat de Regants del Segarra-Garrigues rau precisament en la connexió del pantà cap al sector 12, una zona d’unes 3.000 hectàrees entre Alcanó, Alfés, Sunyer, Sarroca, Torrebesses, Montoliu i Albatàrrec amb plena dotació d’aigua (6.500 m3), amb predomini d’arbres fruiters i blat de moro amb dobles collites. “És la zona més productiva del Segarra-Garrigues i necessitaríem derivar-hi uns 10-12 hm3 del pantà”, diu Josep M. Jové, president de la Comunitat. La connexió està feta, però actualment l’aigua hi arriba bombejada del riu Segre, amb el cost energètic que això suposa, i els regants preferirien rebre-la del pantà, on és de més qualitat.

Plans pendents
Per poder omplir més el pantà, però, cal tenir aprovat un Pla d'Emergències de la Presa i un Pla d'Autoprotecció, i aquest tràmit s’està elaborant amb caràcter d’urgència per agilitzar el calendari, segons ha explicat la directora general de Protecció Civil del Departament d'Interior, Marta Cassany. “Estem fent la tramitació necessària per tal que la presa de l’Albagés tingui totes les garanties de seguretat que ha de tenir qualsevol instal·lació d’aquest tipus per a un possible cas d’emergència”, ha indicat. Tot i que no ha concretat una data de finalització del procés, Cassany parla de “poques setmanes”. Segons ha pogut saber SomGarrigues, l’empresa gestora de la presa va presentar la documentació dilluns passat i ara s’obre un període de recollida d’informes i possibles al·legacions, que en cas que els ajuntaments renunciessin a presentar-ne, podria situar l’avaluació dels Plans a la Comissió de Protecció Civil de finals de maig.

Per part dels regants, Josep M. Jové ha assenyalat que “el primordial és la seguretat”, però ha manifestat la incomprensió de la Comunitat pel fet que l’any 2021 es van fer proves al pantà amb 21 hm3 d’aigua i ara no es pugui omplir més, “quan Rialb està ple i es podria derivar cap aquí, almenys fins assolir els 21 hm3”.