L’Escola Superior d'Oli d'Oliva d'Espanya, centre de formació i promoció de l'oli ubicat a València, ha donat a conèixer els guanyadors i finalistes dels seus premis anuals, els premis ESAO, que volen ser un equivalent a les conegudes estrelles Michelin però per al sector de l'oli. L’oli Suo Tempore elaborat per Raig d’Arbeca ha estat escollit en tercera posició de la categoria Best International EVOO i, alhora, tercer millor d’Espanya i primer de Cataunya en l’apartat de productors particulars. Un altre premiat ha sigut l’oli Les Cabanes-Taste of Earth, de la cooperativa de Juncosa, nomenat com el millor verge extra de Catalunya en l’apartat de cooperatives.
D’altra banda, Oleum Flumen (del molí Albium), EcoAlbium (del mateix molí de l’Albi) i 1921 de Bellaguarda han sigut finalistes com a millors verge extra catalans en productors particulars els dos primers i cooperatives el de Bellaguarda. Tots tres olis ja havien sigut guardonats en anteriors edicions del concurs. Oleum Flumen quedar en primera posició el 2023 (i tercer internacional i d’Espanya) i 2022, EcoAlbium va quedar tercer de Catalunya el 2024 i 1921 va quedar primer el 2020 i segon el 2024. Per la seva banda, la cooperativa de Juncosa també és una veterana del certamen, on va obtenir el primer lloc de cooperatives el 2023 i el 2021, el segon lloc el 2022 i el tercer el 2024.
Premis Biol i guia Iber Oleum
Aquests dies també s’han sabut els guanyadors dels premis internacionals Biol, uns guardons creats a Itàlia a mitjans dels anys 90 per reconèixer els millors extra verge d’oliva específicament ecològics i que es reivindiquen com “la manifestació internacional més important de tot el sector per nombre de participants i de països i experts implicats”. Enguany, l’oli Degustus Ecològic, de la cooperativa de la Granadella, ha estat premiat amb la medalla Extra Gold.
L’entitat garriguenca informa que tant aquest oli com el Degustus han estat inclosos a la guia Iber Oleum d’Espanya, un projecte quye vol reunir els millors extra verge d’Espanya en una única publicació on es classifiquen anualment per qualitat i propietats. A la guia d’enguany també hi apareix Oligami, dels Omellons, en l’apartat de petits productors.