Un mes abans de la celebració de la Fira de l’Oli, les Borges Blanques va acollir dissabte la segona edició dels Premis Nacionals Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya, en el marc de la Nit de l'Oli d'Oliva Verge Extra Català. L’any passat es va celebrar a la Fatarella (Terra Alta) i l’any que ve es farà a Reus (Baix Camp). L'acte de les Borges, presidit pel conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, va reunir una àmplia representació del sector oleícola i de les institucions d'arreu de Catalunya. En aquesta edició s'han concedit 72 guardons, repartits en diferents categories, i hi concorrien 186 olis de tota Catalunya, 53 més que l'any passat.
Dels 72 premiats, 22 són de les Garrigues, un de cada tres, aproximadament. Aquests dominen absolutament l’apartat de millors olis de grans productors, encapçalat per l’oli Elixir Despinyolada Bio, del molí Cuadrat Valley (l’Albagés-Juncosa) i seguit de tres olis del Grup Pons (l’Albagés): Janiroc Koroneiki, Janiroc Lecciana i Janiroc Arbequina. El cinquè torna a ser de Cuadrat Valley, l’Elixir Bio.
En la categoria d’afruitat verd intens de grans productors, el domini també és del tot garriguenc, amb Cuadrat Valley, Grup Pons i la cooperativa de la Granadella com a protagonistes. Dels cinc premis en afruitat verd mitjà de grans productors, tres també són garriguencs (dos de Cuadrat Valley i un de la cooperativa de Juncosa), i en afruitats verd lleuger de grans productors, els dos primers són per les cooperatives d’Arbeca i de Castelldans, respectivament.
En petits productors, l’oli Albium de picual i arbequina, del molí Agroalbium, rep el cinquè premi i Suo Tempore de Raig d’Arbeca el segon en afruitat verd lleuger. L’empresa arbequina també rep el segon premi en la categoria de millor maridatge, combinació culinària i versatilitat gastronòmica; de fet, és el petit productor garriguenc amb més reconeixements (2). En la categoria de millor embalatge, Janiroc Lecciana (Grup Pons) s’emporta el segon premi i en olis monovarietals, Elixir Despinyolada Bio (Cuadrat Valley) es considera el millor d’arbequina, mentre que Janiroc (Grup Pons) el de koroneiki i lecciana.

Relació completa de guanyadors (en cursiva, els olis garriguencs):
OLIS D'OLIVA VERGE EXTRA DE GRANS PRODUCTORS
Millors olis grans productors 2025
- Elixir Despinyolada Bio, Cuadrat Valley
- Janiroc Koroneiki, Pons Tradició
- Janiroc Lecciana, Pons Tradició
- Janiroc Arbequina, Pons Tradició
- Elixir Bio, Cuadrat Valley
Afruitat verd intens
- Elixir Despinyolada Bio, Cuadrat Valley
- Janiroc Koroneiki, Pons Tradició
- Janiroc Lecciana, Pons Tradició
- Janiroc Arbequina, Pons Tradició
- Degustus Selecció Especial, Cooperativa la Granadella
Afruitat verd mitjà
- Elixir Bio, Cuadrat Valley
- Fontfleurie, Cuadrat Valley
- Baronia de Cabacés, Cooperativa de Cabacés
- Oli les Cabanes, Cooperativa de Juncosa
- Mallafré Ecològic, Olis Mallafré
Afruitat verd lleuger
- Promptus, Arbequina i Secció Credit SCCL
- Oli Ferm, Cooperativa Castelldans
- Priordei 1789 Arbequina,Agro Foods & Commerce
- Baronia de Cabacés Ecològic, Cooperativa de Cabacés
- Molí del Llarg Eco,Industrial Agrícola Forés
Afruitat madur
- Oli Padrí, Mas Montseny
- Oli Amagat, Ramon Rojo Puerto
- Caterra Empeltre,Cooperativa Pobla de Massaluca
- Etim, Agrícola Falset Marçà
- Caterra Empeltre Arbequina, Cooperativa Pobla de Massaluca
OLIS D'OLIVA VERGE EXTRA DE PETITS PRODUCTORS
Millors olis petits productors 2025
- Salar d'Arbúcies, Molí Salar d'Arbúcies
- Coll de l'Alba Morruda, Xavier Guilera Ximenis
- Arbor Sacris, Miliunver
- Oli de Marges-Masia Can Calopa, L'Olivera
- Identitat Olive Oil Empeltre, Identitat Olive Oil
Afruitat verd intens
- Salar d'Arbúcies, Molí Salar d'Arbúcies
- Coll de l'Alba Morruda, Xavier Guilera Ximenis
- Oli de Marges-Masia Can Calopa, L'Olivera
- Identitat Olive Oil Empeltre, Identitat Olive Oil
- Albium Picual i Arbequina, Agroalbium
Afruitat verd mitjà
- Arbor Sacris,Miliunverd
- Oli Fontclara Arbequina, Zanotelli
- Oleum Naturale, PZ Turch
- Oli del Boix, Cal Boix, SCP
- Casolí, Miliunverd
Afruitat verd lleuger
- Az-Azeytun Arbequina, Comercial Az-Azeytun
- Suo Tempore by Raig d'Arbeca,Raig d'Arbeca
- Ella i Naltres, Comercial Az-Azeytun
- Torre Roja,Agrícola Mas Curró
- Massís del Port 1898 Verd Arbequina, Agrícola Sant Josep Bot
Afruitat madur
- Verolat de l'Ebre, Miquel Pérez Vallés
- Ella i l'Ariadna, Comercial Az-azeytun
- Mas Curró Vera Selecta, Agrícola Mas Curró
- Ella i l'Adam,Comercial Az-azeytun
- Cimma Massanell,Olea Drinks
OLIS DE PRODUCCIÓ ECOLÒGICA
- Salar d'Arbúcies, Molí Salar d'Arbúcies
- Coll de l'Alba Morruda, Xavier Guilera Ximenis
- Oli de Marges-Masia Can Calopa, L'Olivera
OLIS MONOVARIETALS
- Millor monovarietal arbequina: Elixir Despinyolada Bio, Cuadrat Valley
- Millor monovarietal arbosana: Ella i Naltres, Comercial Az-azeytun
- Millor monovarietal argudell: Oli Fontclara Argudell, Zanotelli
- Millor monovarietal empeltre: Verolat de l'Ebre, Miquel Pérez Vallés
- Millor monovarietal farga: Arbor Sacris, Miliunverd
- Millor monovarietal koroneiki: Janiroc Koroneiki, Pons Tradició
- Millor monovarietal lecciana: Janiroc Lecciana, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU
- Millor monovarietal picual: Mas Montseny Selecció Picual, Mas Montseny
- Millor monovarietal vera del Vallès: Salar d'Arbúcies, Molí Salar d'Arbúcies
- Millor monovarietal morruda: Coll de l'Alba Morruda, Xavier Guilera Ximenis
OLIS ELABORATS EN PROJECTES DE RECUPERACIÓ DE VARIETATS AUTÒCTONES
- Salar d'Arbúcies, Molí Salar d'Arbúcies
- Furro, Sodelplan
- Cimma Massanell, Olea Drinks
MILLOR MARIDATGE, COMBINACIÓ CULINÀRIA I VERSATILITAT GASTRONÒMICA
- Oli Fontclara Arbequina, Zanotelli
- Suo Tempore by Raig d'Arbeca, Raig d'Arbeca
- Mas Curró Vera Selecta, Agrícola Mas Curró
MILLOR EMBALATGE
- Arbor Sacris, Miliunverd
- Janiroc Lecciana, Pons Tradició
- Baronia de Cabacés, Cooperativa de Cabacés
El conseller Òscar Ordeig, que va inaugurar la gala, va manifestar que l'oli d'oliva verge extra “és un dels grans tresors gastronòmics del país i un aliment essencial en la nostra manera d'entendre la cuina i la salut. Catalunya produeix olis de prestigi internacional, que són paisatge i territori, però també innovació, talent i esforç de centenars de productors”.
Per la seva banda, l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, va destacar el vincle històric d’aquest municipi amb el conreu de l’olivera, la creació als anys 70 de la Denominació d’Origen les Garrigues i la xarxa formada per famílies pageses, cooperatives i molins que “vertebra i sosté la vida als nostres pobles i a comarques d'arreu del país fortament amenaçades per dinàmiques de despoblament”.
El jurat dels premis estava integrat per membres del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya, tastadors internacionals d'Itàlia, Grècia i Andalusia, i representants de la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, del Barcelona Centre de Disseny, del Clúster del Packaging, de la Fundació Alícia i del sector de la restauració.
Aquesta segona edició s'emmarca dins la celebració del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia i culminarà amb la publicació, al febrer, de la Segona Guia dels Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya.