COMARCA, ECONOMIA

Preveuen la caiguda del 20% en la collita de l'ametlla per la forta sequera

La collita d’ametlles a la comarca de les Garrigues patirà un descens d’un 20% a causa de la sequera que pateix la zona durant aquest any, segons els responsables d’algunes entitats agràries consultades per SomGarrigues. La sequera ha fet, a més, que l’ametlla de baixa qualitat no acabi d’obrir-se i hagit fet caure encara més la producció. Des de la cooperativa de Maials –que agrupa uns 350 productors d’ametlla– calculen que aquest any la producció rondarà els 700.000 quilos, una mica més baixa que la del 2010, quan la cooperativa va facturar al voltant de 870.000 quilos d’ametlla amb closca.

Joan Sans, de 66 anys, és un agricultor d’Arbeca que bat els ametllers, que aquest any “estan sense ametlles” a causa de la forta sequera. “Va pedregar fa dues setmanes i ja no recordo quan va ser l’última vegada que va ploure com cal”.
A més, el pagès comenta que cada cop són menys els que es dediquen a l’ametlla.
La finca d’en Joan és una d’aquelles terres que entraven dins del regadiu del canal Segarra-Garrigues, però que arran de la sentència de la Unió Europea en favor de la preservació de la Xarxa Natura 2000 fou declarada ZEPA. Al respecte explica que “amb aigua asseguraríem una bona collita”.

Des de Agrolés, Jaume Fallada comenta que el descens que es preveu és entre el 15 i el 20% En la producció se situa en 2,5 milions de quilos, lluny dels sis milions que s’aconseguien en temporades passades. Val a dir que Agrolés porta la producció d’ametlla a Reus per efectuar el denominat “trencament de la closca”, ja que a les Borges no compta amb el servei de trencadora tal com passava anys enrere.
 

Cooperativa de Maials

Josep Segura és el president de l’entitat i comenta que les principals varietats plantades a la zona són la marcona (a 3,30 euros/kg) i la llargueta (a 2,80 euros/kg). No obstant això, a la zona també es cull la varietat melona, de floració més tardana o la varietat comuna (a 2,70 euros/kg). Les quatre, però, s’enfronten al seu veritable competidor, que és la importació de fruita seca dels EUA, Califòrnia concretament. “Són els grans taurons del mercat”, explica Segura.

 

(Podeu trobar la notícia complerta a la versió en paper, edició 302)