El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura ha restaurat l’escultura en pedra de Sant Miquel Arcàngel, de l’església parroquial de l’Assumpció de Maria de les Borges Blanques. El procés de restauració ha tingut una durada de quatre mesos i hi han treballat dues restauradores especialitzades. L’escultura retornarà a l’església el proper 26 de setembre i en els dies posteriors s’instal·larà per ser exhibida al públic. L’alteració soferta i els materials emprats en la restauració impedeixen tornar a col·locar l’escultura en el seu lloc original a l’exterior, però es preveu, de cara al futur, instal·lar-ne una reproducció exacta feta amb materials moderns a la ubicació original.
El procés de restauració de l’escultura de Sant Miquel Arcàngel ha estat d’una gran complexitat tècnica, a causa de les grans dimensions de l’escultura (3 metres d’alçada i 3 tonelades de pes), per la degradació produïda per agents biològics i del difícil procés de desmuntatge de la mateixa de la part superior de la teulada de l’església.
L’escultura tallada en pedra es va haver de retirar d’urgència a causa de la degradació dels materials, fet que provocava el despreniment de trossos de pedra. La intervenció de conservació i restauració s’ha centrat, sobretot, en la consolidació, l’eliminació de les alteracions biològiques, la neteja de la pedra i la unió i l’adhesió dels diversos fragments de què es composava.
Aquesta restauració ha propiciat un treball de recerca i investigació, en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sobre les alteracions de la pedra causades per elements biològics dipositats en objectes a l’exterior, com són els líquens, els fongs i les algues.