Ja fa uns quants anys que estem patint una crisi econòmica de la qual, amb les retallades per part dels governs i els problemes de l’euro, se’n torna a sentir parlar moltíssim. L’Ateneu, l’any 2008, ja va organitzar una xerrada per explicar com havia sorgit aquesta crisi financera però, sobretot, quines n’eren les seves causes i conseqüències a les Garrigues. Com que sembla que això va per llarg, els passats dissabtes 12 i 19 de novembre vam decidir tornar a reflexionar i debatre sobre la crisi amb un petit cicle que va centrar-se en les possibles sortides d’aquesta situació.
Una d’elles, a nivell individual i com a primer pas -evidentment no hi ha cap fórmula màgica per solucionar-ho-, és incorporar-nos a la banca ètica. Aquesta alternativa a la banca convencional té la peculiaritat que no busca beneficis financers invertint en sectors com els de fabricació d’armament o d’energies no sostenibles, per exemple. A més, la transparència en el destí de les seves inversions i presa de decisions -que són col·lectives- fa que els que hi confiem els nostres estalvis tinguem la garantia que estem col·laborant en projectes no especulatius. D’altra banda, i ja en un sentit més quotidià, la banca ètica ofereix, cada cop més, els avantatges d’un banc convencional (es pot operar des de caixers i treballar per Internet).
En definitiva, a les Garrigues no ens escapem de les dinàmiques econòmiques globals, per llunyanes que ens semblin, i esperem que trobades com les que hem fet -i que han registrat una participació notable- serveixin per fer-nos reflexionar i actuar en conseqüència.