Els humans hem arribat al segle XXI menjant carn, peix, fruita, cereals, fruits secs, ous, llet... Però des de fa unes dècades, sobretot a partir de la revolució industrial, hem perdut una mica el nord pel que fa a l'alimentació.
Avui en dia, el menjar és més un negoci que una necessitat i, com a conseqüència, les marques d'alimentació d'arreu del món s'han focalitzat a buscar millor preu en lloc de millor qualitat. La prova és als supermercats on, en la majoria d'envasos, a la llista d'ingredients hi diu "oli de palma", "40% de sucre", "estabilitzants", "colorants", "conservants"... que són una pila de substàncies molt barates però que poden ser nocives per a la salut.
Per què ens fa més feliços trobar un paquet de galetes per 1 € que una bossa de festucs per 2,5 €? Pel preu sí, però també perquè el sucre afegit de les galetes és addictiu i secreta hormones que ens fan sentir bé a curt termini. Per això s'ha posat tan de moda el menjar saludable, perquè el curt termini dels ultraprocessats és plaent, però a mitja tarda ja no t'aguantes sense una altra galeta. En canvi, el qui ha menjat els festucs amb mitja bossa ja s'ha saciat prou i té energia pel que queda de dia, i per pràcticament el mateix preu perquè encara li queda l'altra mitja bossa.
A més, el menjar real, de qualitat, sense intermediaris, el tenim a tocar i el podem aconseguir consumint en comerços de proximitat, del poble, de manera que no només el cos se'n beneficia sinó també l'entorn més immediat (en lloc de multinacionals alimentàries) i també el medi ambient pel transport de productes de km 0. El menjar de veritat és, sens dubte, la millor opció.