Opinió
ADPN La Banqueta

ADPN La Banqueta

Festa sí, lluita també

El primer cap de setmana de juny, Juneda celebra la festa de les Cassoles de Tros. Aquest any el certamen ha arribat a la 46a edició però cal dir que en els darrers anys s'han programat amb èxit activitats paral·leles convertint l'esdeveniment en una petita Festa Major.

Aquest any ha estat el 20è en que el concurs s'ha celebrat a l'entorn del Parc de la Banqueta. Que es realitzin activitats en aquest paratge, que des de fa anys portem defensant, és motiu d'alegria i veure com el poble s'ha fet seu "el canal" és una petita victòria. Però com hem advertit moltes vegades; això no seria possible sense lluita i reivindicació. Sense anar més lluny, el Salt Desfet (actual ubicació del concurs) es va recuperar gràcies a l'esforç, voluntat i acord entre l'associació, l'Ajuntament i la Comunitat de Regants. 

Les colles cassolaires es van agrupar en aquest espai verd i el dia abans, molts corredors van participar en la 9a Cursa de les Cassoles. De ben segur, que molts d'aquests desconeixen que en les properes edicions el paisatge pot canviar de forma notable aigües amunt dels 9 salts. Un tram ben bonic i ombrívol amb plàtans, freixes i aubis i amb l'encant del meandre de les Planes que pot canviar radicalment com a conseqüència de les obres de modernització projectades. Des de la Banqueta ens preguntem per a què i per a qui és necessària la modernització i si aquesta serà l'estocada final a la petita pagesia. D'altra banda, pensem que hi ha fórmules menys agressives i més respectuoses amb l'arbrat que el calaix de formigó.

De la capacitat de mobilització i del suport institucional que puguem tenir dependrà que aquestes obres siguin respectuoses amb el medi ambient, millorin el transport de l'aigua i, alhora que siguin coherents amb la "via verda" que tan es promociona des de la pròpia Comunitat de Regants. De moment, restem pendents de resposta a les al·legacions que vam presentar.