Opinió

Editorial

L’habitatge d’ús turístic, un nou actor

Més enllà de les campanyes institucionals de promoció, a les Garrigues estem poc acostumats a parlar de turisme, en el sentit de com és i cap on va. Però les coses es mouen, tant en el perfil de visitants com en l'oferta de places. Només fa una dècada, per exemple, que tancava l'hotel de Masia Salat, entre les Borges i Juneda. Entremig, va tancar també l'hotel de la Granadella, va tancar i ha reobert el de Granyena, s'han tancat i obert cases rurals, s'han posat en marxa dos albergs (la Granadella i Almatret), n'hi ha un altre en procés (Llardecans), s'ha reimpulsat el càmping d'Almatret i s'han habilitat moltes zones d'autocaravanes.

El canvi més significatiu d'aquesta dècada quant a allotjaments en immobles, però, ha sigut l'auge dels habitatges d'ús turístic (HUT). És un fenomen comú al conjunt de Catalunya, però amb algunes diferències a la nostra comarca. Una és el ritme de creixement, que aquí ha sigut més accelerat (cosa que s'explica perquè el punt de partida també era molt més baix). I una altra és que, de moment, l'expansió dels habitatges d'ús turístic a les Garrigues no genera les problemàtiques que genera a altres indrets del país ja molt tensionats. Aquí no hi veiem una concentració exagerada a cap municipi, sinó un repartiment territorial bastant equilibrat. Els propietaris dels HUT, a més, acostumen a ser gent que viu al mateix municipi i que d'aquesta manera disposen d'un complement econòmic i, a la vegada, contribueixen a donar una mica de vida als pobles. És molt probable que, sense haver arreglat aquella casa i haver-la posat al circuit turístic, molts visitants no posarien mai els peus al poble, més encara si no hi ha a prop cap altra opció de pernoctació.

De moment, doncs, és una oferta que pot conviure amb altres tipus d'allotjaments. Evidentment, una proliferació excessiva tindria uns riscos, principalment d'accés a l'habitatge per part del jovent local, i això passa a algunes comarques del país, principalment de muntanya i de costa. En algunes d'interior també es comença a notar, com la part nord del Priorat, però les Garrigues -la plana de Lleida en general- encara estan molt per davall d'aquesta pressió. Incloent-hi els habitatges d'ús turístic encara és, amb diferència, la comarca de Catalunya que menys recapta per taxa turística. Hi ha marge, per tant, per fer les coses bé.