Opinió
Pere Olivart

Pere Olivart

Rengs paral·lels

A casa nostra és ben sabut el que és un reng. Però per si hi ha algun despistat, un reng és una línia formada per diversos arbres col·locats un al costat de l'altre. Avui, vull parlar de dos oficis que, a priori, no tenen res a veure però que ambdós comparteixen diferents problemàtiques i similituds que fan que discorrin com dos rengs ben afilerats. Aquests són l'ofici de pagès i el de mestre. Just ara, quan ens trobem en plena collita i s'inicia un nou curs escolar. Comencem  amb les comparacions per arribar al cap i a casa!

En ambdós feines, en els darrers anys s'ha augmentat la burocràcia i els tràmits administratius de forma considerable, obligant pagesos i mestres a invertir temps en paperassa i tràmits que no va enlloc i descuidant el seu veritable objectiu. D'altra banda, les dos professions gaudeixen de poc reconeixement social. Malauradament, la pagesia fa temps que està mal considerada. Qui sap quants hem acabat sent mestres per allò que hem escoltat tants cops de: "Millor que estudiïs" (com si una cosa fos incompatible amb l'altra).

Pel que fa als mestres esdevenim l'ase dels cops, i resulta evident que el reconeixement a la nostra tasca va en retrocés. I finalment, una altra similitud. Massa sovint, es prenen les decisions i es decreten lleis i mesures des dels despatxos, ben allunyats del tros o de les aules. Alhora, moltes vegades ens assabentem dels canvis pels mitjans de comunicació en lloc de rebre la informació directament per part del Departament corresponent. 

I per últim, crec que en els dos camps apostem cegament per la tecnologia com a solució a tots els problemes; quan el que caldria és deixar de parlar de productes, rendiment i resultats i fer-ho d'aliments i persones.