Opinió

Editorial

Restauracions fallides

El grup Compromís, a l'oposició de Torregrossa, ha denunciat que han mort una gran part dels plançons que es van plantar a les banquetes del Canal Auxiliar i de la Quarta Séquia del Canal d'Urgell l'hivern del 2022-2023. Malauradament, és una història que es repeteix arreu i en molts diferents contextos. En aquest cas, la plantació era en el marc d'una iniciativa de la Diputació per posar en valor les banquetes, però cal saber que les replantacions d'arbres i arbustos són una mesura compensatòria habitual, i en molts casos preceptiva, en la major part d'obres públiques (carreteres, canals, ponts, túnels, etc.).

En aquestes obres es consigna un apartat del pressupost global per a la restauració vegetal i paisatgística i, tot i representar-ne un petit percentatge, sol sumar molts milers d'euros atesos els muntants totals que caracteritzen aquestes grans obres civils. Les plantacions, efectivament, es porten a terme i hi ha un primer seguiment, però al cap de pocs mesos, a la segona o a la tercera de canvi, se sol deixar de fer cap manteniment i s'abandonen a la seua sort. No diem que sigui el cas de Torregrossa (i la resta de pobles del Pla d'Urgell on es va fer la plantada), on caldrà esbrinar què ha succeït, però hem de tenir present que tot allò que no sigui un seguiment de 2-3 anys dispara els índexs de mortalitat, exemple palmari de malbaratament de recursos públics. Es tracta d'una clara mala praxi de l'Administració i d'un despropòsit vers els ciutadans per als quals aquestes mesures no deixen de ser un petit retorn social d'obres amb un impacte ambiental sever.

Una nova plataforma
A SomGarrigues estem d'estrena. Una altra. El 30 de setembre iniciem el pòdcast SomRurals, un espai radiofònic a internet per parlar del món rural des del món rural, seguint l'estela de la revista homònima però on també cabran altres continguts. Aquest nou canal s'afegeix al periòdic generalista, a la revista d'esports, al periòdic escolar, a les webs (somgarrigues.cat i somesports.net) i a les xarxes socials. Esperem que us agradi!