Carme Vidalhuguet Filòloga i editora

Aquest és un Sant Jordi amb moltíssima producció, i d’una gran qualitat!

Torregrossa, 1965. Pocs dies abans de St. Jordi conversem amb una dona que, des de petita, ja va tenir clar que els veritables tresors d'aquest món s'amaguen entre les pàgines dels llibres. Va estudiar a les Borges perquè volia ser alumna de Josep Vallverdú i de llavors ençà ha esdevingut una figura cabdal en el món cultural lleidatà; ella va ser la primera dona a dirigir l'Institut d'Estudis Ilerdencs, l'any 2000. Parlar amb la Carme permet renovar els vots literaris, un exercici alliberador, i sempre tan pertinent.

ABEL PUJOL - Com tens l'agenda per al dia de Sant Jordi, tot i la pandèmia?
CARME VIDAL -
Al matí seré a Lleida, treballant, de fet la meva feina és cada dia Sant Jordi, amb llibres. A la tarda tornaré a Torregrossa, on hem organitzat un acte molt especial. Jo dirigeixo el club de lectura de la biblioteca, i juntament amb els membres del club llegirem uns escrits que hem preparat parlant sobre diferents espais de Torregrossa. És un acte obert a tothom i la regidoria de Cultura s'ha esmerçat a fer-lo atractiu per a tothom que s'hi apropi.

A.P. - En el vessant literari, creus que l'impacte de la pandèmia ha originat alguna inèrcia positiva?
C.V. -
No hem rebut ni més ni menys impacte respecte d'altres sectors. Ara bé, sí que veig pels títols que apareixen enguany, que els escriptors han tingut moltes ganes de posar-se davant la pàgina en blanc i, a partir d'aquí, començar a crear. És un Sant Jordi amb moltíssima producció, i d'una gran qualitat. També t'he de dir que soc dels qui creuen que, avui en dia, el mercat literari està saturat; es publica massa. Els lectors no poden absorbir la quantitat de títols nous que es publiquen. A més, jo defenso que Sant Jordi no és només el dia de la literatura, és el del llibre, amb tot d'altres llenguatges artístics.

A.P. - Parlant de novetats, fa poc s'ha presentat el nou llibre de Joaquim Nadal, 'Noms d'una vida', que forma part de la col·lecció d'assaig 'Argent viu', de Pagès, que dirigeixes.
C.V. -
Si, és un llibre de perfils biogràfics que amplia la nòmina dels llibres personals de Joaquim Nadal, és el llibre més emocional de Nadal, en què parla dels seus pares; de fet, publica el text que va dedicar al seu pare quan va morir i l'únic inèdit del llibre el dedica a la mare, Montserrat Farreras, que és de la mateixa promoció de Josep Vallverdú. De fet, ells dos van ser els únics que van aconseguir el premi extraordinari de la promoció. Vallverdú ho repeteix amb orgull! És un llibre deliciós. Aquest Sant Jordi, amb Joaquim Nadal, és un Sant Jordi ple de noms.

A.P. - Tens una magnífica relació amb el mestre Vallverdú, on comença aquesta amistat?
C.V. -
A l'institut que ara du el seu nom a les Borges Blanques. De fet, a mi m'hauria tocat l'institut a Mollerussa, però vaig decidir anar a les Borges per poder gaudir de les classes de Vallverdú. La de l'institut va ser una època esplèndida, en què vaig fer grans amistats, com la Isabel Solé, que ara és bibliotecària a la Joan Duch de Juneda. A partir del meu pas per les Borges neix la relació amb Josep Vallverdú, i en tots aquests anys ell ha confiat en mi i jo li he anat portant tots els temes d'agent literària. De la relació professor-alumna, hem passat a una relació d'estreta amistat.

A.P. - Segur que ja has fet la llista de llibres de Sant Jordi. La pots compartir?
C.V. -
Uf! Te'n diré un munt! (riu). Per començar, el poemari Ulls de cugula de Jaume Suau, a la col·lecció de poesia de Pagès Editors. Abans, quan la dona paria una criatura, el patriarca preguntava "què ha estat, cugula?", ja que si la criatura era una nena no servia per treballar la terra, no es considerava un naixement fèrtil com el d'un nen. El que fa Suau amb el seu poemari és capgirar aquest concepte, un llibre magnífic. Més recomanacions: Pa de forment de Josep Vallverdú, molt recomanable perquè és el llibre que consolida el Vallverdú poeta. Un altre poemari molt interessant és Sutura de la Dolors Miquel i amb il·lustracions de Perejaume, també a Pagès: un tàndem que imanta. Més, un llibre que s'ha de tenir molt en compte perquè és únic sobre el tema que descriu, La breu història de l'independentisme als Països Catalans, de l'historiador Fermí Rubirauta, de la col·lecció divÈrsia, que dirigeix Josep-Lluís Carod-Rovira, a Pagès. També, La cendra de Guillem Viladot, que Fonoll sempre hauria de posar com a novetat! De la mateixa editorial, Salut, la vida amb elles, de Marta Gregori, que dona veu a les dones de la Sanitat, i El campanar abandonat, que són les memòries d'en Carner-Ribalta. Per últim, una tríada meravellosa: Fuster, Barnils i Vinader, de l'editorial 3i4, i sobretot, la gran novel·la de la lluita contra els feixismes, Agnese va a Morir, de Renata Biganò, de l'Ed. Afers. Amb tots aquests títols, gaudiu d'un molt bon Sant Jordi!