LAURA QUINTANA - Com pot ajudar la vostra tasca en el benestar dels pacients?
MARIA MONTSERRAT FARRÉ - A més a més de portar les comunions als malalts que la demanen, passar per totes les habitacions per saludar i conèixer-los ja és una atenció especial. A diferència dels altres professionals de la Salut, que tenen assignats els seus pacients, com a agent de Pastoral de la Salut em sento una privilegiada pel fet de poder conèixer gairebé tots els malalts ingressats. Quan entro en una habitació em presento i li faig un seguit de preguntes per saber com es troba i quin és el seu cas. En definitiva, m'interesso pel seu estat de salut i faig tot el possible per fer més portadora la seva malaltia i el seu ingrés a l'hospital. Però ells també m'ajuden a mi; estant amb el malalt descobreixo cada dia quelcom nou. Entenc l'hospital com una escola de vida on rebo més del que puc donar.
L.Q. - Quines són les vostres pautes de treball?
M.M.F. - El mossèn s'encarrega d'administrar la Santa Unció als malalts que ho demanen. Una servidora s'encarrega de donar les Comunions diàriament, i els caps de setmana ho fa el mossèn. Pel que fa a les visites, cada dia passo per una planta d'hospitalització diferent, d'aquesta manera al final de la setmana he pogut visitar gairebé tots els malalts ingressats.
L.Q. - La Sanitat i l'Església catòlica han anat agafades de la mà durant segles, però amb la Sanitat Pública el panorama ha canviat. Us heu vist afectats?
M.M.F. - Gràcies a Déu no perquè continuen vigents els acords entre l'Església i l'Estat per donar resposta a les necessitats espirituals dels malalts.
L.Q. - Quin perfil de gent forma part del vostre equip de treball?
M.M.F. - A la Pastoral de la Salut tenim un delegat, el doctor Jacint Cabau, que vetlla i coordina l'assistència espiritual i religiosa dels hospitals, clíniques i parròquies de la diòcesi de Lleida. En el cas de l'Hospital Arnau de Vilanova, hi ha mossèn Àngel Escales com a responsable del Servei Religiós i una servidora com a agent de Pastoral; de fet, per a alguns és una figura nova i desconeguda perquè anys enrere el servei el formaven el capellà i religioses, però actualment s'han incorporat persones laiques i, fins i tot, en alguns casos, com el de l'Arnau de Vilanova, l'agent de Pastoral ha substituït les religioses.
L.Q. - Com ha influït la pandèmia de la Covid-19 en la vostra tasca?
M.M.F. - En un principi se'ns va aconsellar no fer visites als malalts, però des del despatx de l'hospital, fora d'aquest i durant les 24 hores vam fer el nostre servei a través del telèfon. En el cas dels malalts de Covid-19, només es van administrar les Santes Uncions i, de fet, actualment seguim amb aquesta dinàmica perquè així ens ho han aconsellat.
L.Q. - Se us fa difícil assolir una relació de confiança amb els pacients i la seva família?
M.M.F. - Trobar-se amb els malalts i familiars és una feina delicada que requereix vocació, preparació i sensibilitat humana. És important parlar amb el malalt i escoltar-lo. És més, guardo en secret tot el que m'expliquen, tant ell com els seus familiars, que sovint necessiten compartir el seu dolor i la seva angoixa. D'altra banda, cal tenir empatia, respecte, honestedat i bon humor, que és important perquè la relació flueixi. Tractar l'altra persona, en aquest cas el malalt o familiar, com a tu t'agradaria que et tractessin és el meu lema diari. Amb la meva visita procuro transmetre positivitat i mostrar-me propera i amb amor pel malalt.
L.Q. - Quines són les demandes dels pacients i els seus familiars?
M.M.F. - Comunions, Santes Uncions i Confessions. Cal tenir present que les darreres només les pot administrar el mossèn. Molts malalts i familiars ens demanen acompanyament espiritual amb la visita i fer un seguiment diari durant la seva estada a l'Arnau. Una altra demanda que ens arriba per part del malalt, o perquè ho detecta el personal sanitari, és el servei de roba, calçat i productes d'higiene personal.