Maria Montserrat Farré Rebull Agent de Pastoral de la Salut

Entenc l’hospital com una escola de vida on rebo més del que puc donar

Les Borges Blanques 1970. La Maria Montserrat ens explica que fa 10 anys va decidir tancar una etapa de la seva vida per abocar-se a l'acompanyament espiritual del malalt. Llegint a la psiquiatra Elisabeth Kübler, amb qui va sentir-se identificada, se li va despertar una nova vocació. Des de llavors, és agent de Pastoral de la Salut a l'Hospital Arnau de Vilanova i diàriament és partícip d'un escenari on el protagonista és el malalt, el qual escolta i acompanya durant el seu ingrés a l'hospital.

LAURA QUINTANA - Com pot ajudar la vostra tasca en el benestar dels pacients?
MARIA MONTSERRAT FARRÉ -
A més a més de portar les comunions als malalts que la demanen, passar per totes les habitacions per saludar i conèixer-los ja és una atenció especial. A diferència dels altres professionals de la Salut, que tenen assignats els seus pacients, com a agent de Pastoral de la Salut em sento una privilegiada pel fet de poder conèixer gairebé tots els malalts ingressats. Quan entro en una habitació em presento i li faig un seguit de preguntes per saber com es troba i quin és el seu cas. En definitiva, m'interesso pel seu estat de salut i faig tot el possible per fer més portadora la seva malaltia i el seu ingrés a l'hospital. Però ells també m'ajuden a mi; estant amb el malalt descobreixo cada dia quelcom nou. Entenc l'hospital com una escola de vida on rebo més del que puc donar.

L.Q. - Quines són les vostres pautes de treball?
M.M.F. -
El mossèn s'encarrega d'administrar la Santa Unció als malalts que ho demanen. Una servidora s'encarrega de donar les Comunions diàriament, i els caps de setmana ho fa el mossèn. Pel que fa a les visites, cada dia passo per una planta d'hospitalització diferent, d'aquesta manera al final de la setmana he pogut visitar gairebé tots els malalts ingressats.

L.Q. - La Sanitat i l'Església catòlica han anat agafades de la mà durant segles, però amb la Sanitat Pública el panorama ha canviat. Us heu vist afectats?
M.M.F. -
Gràcies a Déu no perquè continuen vigents els acords entre l'Església i l'Estat per donar resposta a les necessitats espirituals dels malalts.

L.Q. - Quin perfil de gent forma part del vostre equip de treball?
M.M.F. -
A la Pastoral de la Salut tenim un delegat, el doctor Jacint Cabau, que vetlla i coordina l'assistència espiritual i religiosa dels hospitals, clíniques i parròquies de la diòcesi de Lleida. En el cas de l'Hospital Arnau de Vilanova, hi ha mossèn Àngel Escales com a responsable del Servei Religiós i una servidora com a agent de Pastoral; de fet, per a alguns és una figura nova i desconeguda perquè anys enrere el servei el formaven el capellà i religioses, però actualment s'han incorporat persones laiques i, fins i tot, en alguns casos, com el de l'Arnau de Vilanova, l'agent de Pastoral ha substituït les religioses.

L.Q. - Com ha influït la pandèmia de la Covid-19 en la vostra tasca?
M.M.F. -
En un principi se'ns va aconsellar no fer visites als malalts, però des del despatx de l'hospital, fora d'aquest i durant les 24 hores vam fer el nostre servei a través del telèfon. En el cas dels malalts de Covid-19, només es van administrar les Santes Uncions i, de fet, actualment seguim amb aquesta dinàmica perquè així ens ho han aconsellat.

L.Q. - Se us fa difícil assolir una relació de confiança amb els pacients i la seva família?
M.M.F. -
Trobar-se amb els malalts i familiars és una feina delicada que requereix vocació, preparació i sensibilitat humana. És important parlar amb el malalt i escoltar-lo. És més, guardo en secret tot el que m'expliquen, tant ell com els seus familiars, que sovint necessiten compartir el seu dolor i la seva angoixa. D'altra banda, cal tenir empatia, respecte, honestedat i bon humor, que és important perquè la relació flueixi. Tractar l'altra persona, en aquest cas el malalt o familiar, com a tu t'agradaria que et tractessin és el meu lema diari. Amb la meva visita procuro transmetre positivitat i mostrar-me propera i amb amor pel malalt.

L.Q. - Quines són les demandes dels pacients i els seus familiars?
M.M.F. -
Comunions, Santes Uncions i Confessions. Cal tenir present que les darreres només les pot administrar el mossèn. Molts malalts i familiars ens demanen acompanyament espiritual amb la visita i fer un seguiment diari durant la seva estada a l'Arnau. Una altra demanda que ens arriba per part del malalt, o perquè ho detecta el personal sanitari, és el servei de roba, calçat i productes d'higiene personal.