Laura Quintana - Com una dissenyadora acaba col·laborant a mitjans com el diari Ara o Onda Cero?
Gina Tost - Realment la meva passió sempre ha estat la informàtica, però com que sóc terrible en matemàtiques vaig decidir estudiar Art Electrònic i Disseny Digital a l'ESDI, a Sabadell, que forma part de la Universitat Ramon Llull. Però a l'hora de buscar feina sempre em sortien treballs relacionats amb mitjans de comunicació. A més, considero que sóc millor comunicadora que dissenyadora.
L.Q. - Quin és el teu objectiu com a comunicadora especialitzada en tecnologia i videojocs?
G.T. - El que vull és donar veu a tots aquells projectes tecnològics que no surten a la llum i que no tenen espai en els mitjans de comunicació. Perquè tot no és Facebook i Google, hi ha moltes més coses.
L.Q. - Creus que el món digital és la ruïna dels mitjans convencionals?
G.T. - Els mitjans convencionals no desapareixeran, tan sols han d'adaptar-se.
L.Q. - Quan es parla de tecnologia i videojocs se sol pensar en els Estats Units i el Japó. A Catalunya no hi ha prou talent per al desenvolupament de tecnologies i videojocs?
G.T. - Sí, estadísticament a Catalunya sempre hem estat molt avançats en aquest àmbit, però ens falten diners. El que hem de fer és aportar-hi més creativitat per intentar sobresortir en molts aspectes.
L.Q. - La tecnologia cada cop té més presència en el nostre dia a dia. Creus que al final ens acabarà dominant ella a nosaltres?
G.T. - La tecnologia l'única cosa que fa és fer-nos la vida més fàcil. Si la gent té prou coneixement per saber quan ha de fer servir la tecnologia i quan no, ho tindrem molt més fàcil.
L.Q. - Dius que la tecnologia ens fa lliures. Per què ho creus?
G.T. - Perquè ens obre moltes portes i ens ofereix coneixement. Ens permet crear pàgines web, descobrir món, viatjar, comunicar-nos amb persones que són a l'altre cantó del món i una infinitat de coses més. És a dir, et permet ser on vulguis i fer el que vulguis, per això ens fa lliures.
L.Q. - Però molts llocs de treball han estat substituïts per tecnologia.
G.T. - La tecnologia el que fa és destruir llocs de treball per crear-ne de nous, que requereixen més estudis. Potser ja no tindrem algú que plegui capses de cartó però sí que tindrem algú que dissenyi la màquina que faci aquesta feina, per exemple. Per tant, quan diem que la tecnologia està destruint llocs de treball, també hem de tenir en compte que n'està creant de nous. Per això també és important que les dones s'interessin per la tecnologia, perquè el futur va cap aquí.
L.Q. - Els videojocs també tenen molt mala imatge a la nostra societat. Realment és una eina que incita a la violència i crea addicció entre els infants?
G.T. - Això ja passava amb el rock-and-roll, que era considerada la música del diable, i la televisió, que es pensava que faria desaparèixer la ràdio i el teatre. El desconeixement provoca rebuig. Al llibre Vida Extra. Els videojocs com no els has vist mai, que vaig publicar amb l'especialista en multimèdia Oriol Boira, expliquem com un videojoc pot ajudar-nos en la resolució de problemes, en el treball en equip i en la coordinació mà-ull, per exemple. També és cert que no tots els videojocs són adequats per a certes edats, per això és important que els pares s'informin abans de comprar-lo i que, fins i tot, quan ja l'hagin comprat que s'asseguin al costat de la criatura a interessar-se i participar en el joc.
L.Q. - Així doncs, creus que en un futur pròxim els videojocs seran importants en sectors com la sanitat o l'educació?
G.T. - Sí, ja ho són. Està demostrat que els professionals del present que han jugat a videojocs treballen de manera molt més eficaç que els que no hi han jugat mai, ja que tenen una manera de pensar i de resoldre problemes a temps real molt diferent. A més, el futur de les noves generacions estarà ple de pantalles i és important que els entrenem pel futur laboral.
L.Q. - La Gina professional envaeix la vida personal de Gina o és capaç d'activar el mode off?
G.T. - Hi ha moments per tot. Abans d'anar a dormir m'agrada abandonar el mòbil i llegir-me un llibre. Que sigui molt tecnològica no vol dir que no sigui humana.