Laura Quintana - Has estudiat Belles Arts, Animació Sociocultural, Educació Social i Il·lustració. Quan vas saber que volies dedicar-te al món de la il·lustració?
Mariona Tolosa - Sempre m'ha agradat dibuixar, però fins al 2008 no vaig conèixer el món de la il·lustració. Tot i això, vaig anar compaginant els dos vessants, el social i l'artístic, i no vaig fer el pas a viure d'aquest art fins al 2017.
L.Q. - Recordes la teua primera il·lustració?
M.T. - La llavor de tot el que estic fent ara va néixer en una classe d'Educació Social quan vaig fer uns dibuixos a la meva llibreta i em van agradar.
L.Q. - En quins projectes estàs treballant actualment?
M.T. - Al gener vaig publicar el llibre infantil Repassa lletres de l'Editorial MTM, que ajuda a guiar els infants en el primer contacte amb les lletres de l'alfabet. Ara al març sortirà La vida secreta dels mocs de l'editorial Zahorí de Ideas, que tracta els mites que hi ha en la nostra societat sobre els mocs, els polls, les pupes i altres factors. A més, estic creant la imatge corporativa de dos restaurants ecològics i l'any passat vaig introduir-me en el món de l'estampat de roba infantil.
L.Q. - A l'hora de dibuixar, quines tècniques fas servir?
M.T. - Fins ara he treballat molt amb llapis, acrílic i llapis de colors, però fa un temps vaig comprar una tablet iPad Pro, que dona bons resultats i m'estalvia molta feina.
L.Q. - És cert que a dia d'avui moltes il·lustradores fan servir les innovacions tecnològiques per il·lustrar, però, a la fi, tu què prefereixes?
M.T. - Em fascina embrutar-me amb els pinzells però amb la tablet m'arrisco més a dibuixar, ja que si m'equivoco no cal que faci tota la peça de nou. No obstant, de tant en tant trec la pols als llapis i dibuixo manualment.
L.Q. - Què vols transmetre amb les teues il·lustracions?
M.T. - M'agrada mostrar la vida mateixa, les imatges que basteixen el meu dia a dia, però sortint de la norma utilitzant diferents colors i formes.
L.Q. - És difícil per a un il·lustrador trobar un llenguatge propi?
M.T. - En el meu cas no ha estat complicat perquè tampoc m'ho he proposat. És una cosa que neix i que va evolucionant amb tu.
L.Q. - A l'hora de treballar en les teues il·lustracions, segueixes un procés diferent segons al lector a qui et dirigeixes?
M.T. - No, tampoc penso en edats. Segueixo el mateix procés tant en llibres infantils com en les il·lustracions que faig per a adults. Em deixo emportar pel meu estat anímic. Les meves imatges parlen de relacions humanes, de conflictes amorosos, de crítiques socials, de la vida, en definitiva. Es podria dir que el meu estil és naïf, ja que puc fer crítica social amb les meves il·lustracions però mantenint la innocència i la tendresa del dibuix.
L.Q. - Hi ha alguna il·lustradora catalana que tinguis com a referent?
M.T. - Sí, la Mariona Cabassa, que va ser professora meva a Belles Arts i em va ensenyar, juntament amb la Rebeca Luciani, l'aplicació del color amb acrílic. Però també m'agrada molt la portuguesa Catalina Sobral perquè no és gens acadèmica i juga amb les perspectives, així com la italiana Beatrice Alemagna. En definitiva, m'adono que m'agraden les il·lustradores que s'atreveixen a sortir de la norma i a crear dibuixos lliures.
L.Q. - Quina és la situació de les dones il·lustradores a hores d'ara?
M.T. - El panorama s'ha estabilitzat molt. Com passa en altres àmbits, cada vegada hi ha més reivindicació i es diuen les coses pel seu nom. Tot i això, he assistit a ponències on només hi havia presència masculina, això em sobta molt perquè les meves professores d'il·lustració han estat dones i a classe només hi havia tres nois. La il·lustració és un canal molt potent de difusió i les il·lustradores tenim el deure de transmetre aquesta reivindicació.
L.Q. - A què atribuïu l'auge de la literatura infantil i els àlbums il·lustrats d'aquesta darrera dècada?
M.T. - La il·lustració ha augmentat en molts àmbits. Podem trobar il·lustració en molts llocs, així com en cartelleria, premsa, publicitat, entre altres. Suposo que l'auge de la il·lustració és una tendència; en aquest món capitalista que vivim tot funciona per modes.