Abel Pujol - D'on sorgeix la idea de crear 2ARIS, una gamma de productes basats en la fusta de l'olivera garriguenca?
Isidre Pascual - La idea sorgeix el 2017 per part dels meus fills, el Ramon i l'Anna, que tenien una certa inquietud pel que fa al món del reciclatge. Ells sempre han treballat el tema a l'escola i un dia vam parlar que podríem fer alguna cosa per tal de contribuir a la millora del medi ambient més enllà del típic reciclatge de plàstics, vidres, etc. Llavors, vam identificar que el que nosaltres teníem a casa per poder reciclar era la fusta de l'olivera. Aquella fusta resultant de l'esporga, els arbres vells que s'arrenquen per fer una nova plantada, etc. A partir d'aquí neix 2ARIS.
A.P. - Per tant, el projecte neix i es desenvolupa entre tota la família.
I.P. - Sí, cadascú s'ocupa d'una parcel·la diferent. El que és més bonic i engrescador es veure com entre els pares i els fills estem creant una cosa nova. Ells tenen 17 i 13 anys, són joves, i veuen com entre tots estem engegant una petita idea empresarial que té uns valors concrets al darrere. Espero que això fomenti el seu caràcter emprenedor i que no tinguin por d'iniciar els seus propis projectes quan siguin més grans.
A.P. - Un cop dissenyats els productes, com ho feu per materialitzar-los?
I.P. - Quan neix la idea, jo explico el projecte a un gran amic com és l'Abelard Piñol, dels Torms, que és fuster i ebenista. Des del primer moment, l'Abelard es va involucrar en el projecte i de seguida va fer els càlculs de fusta necessaris, va realitzar diferents proves i, com a resultat, ens va presentar diverses maquetes. Puc dir que sense l'Abelard el projecte no seria viable, ell ens ha anat guiant per tal de superar totes les dificultats tècniques del producte. Com a resultat del seu esforç podem oferir productes artesanals, d'edició limitada, amb disseny, material i fabricació 100% garriguenca.
A.P. - Quina gamma de productes heu ideat?
I.P. - El primer que vam pensar va ser fer maletes per a ordinadors portàtils i fundes per a telèfons mòbils. A més, com que tant els meus fills com jo anem a escoles de música, vam pensar a fer fundes per a instruments musicals. El primer que vam posar en marxa va ser una maleta per a una flauta i una altra per a una flauta travessera. Com que teníem prou fusta, també en vam poder fer una per a clarinet.
A.P. - Com està 2ARIS a dia d'avui?
I.P. - Actualment, el projecte està molt avançat, calculem que durant l'octubre o novembre d'enguany ja tindrem en ple funcionament la pàgina web des d'on farem la venda dels productes. Hem decidit vendre només per internet, ens suposa menys costos i així podem arribar a molta més gent.
A.P. - Parla'ns del vessant solidari que té el projecte.
I.P. - Teníem clar que el reciclatge i la solidaritat havien de ser el pal de paller del projecte, ja que també es tracta de fomentar aquests valors entre els fills. També teníem clar que aquesta solidaritat no s'havia de produir de forma puntual sinó que havia de ser permanent en el temps. Vam decidir col·laborar amb la fundació Josep Carreras perquè el meu pare va morir d'una malaltia anomenada limfoma de Hodgkin i la fundació Carreras és la que ho inclou. Una part del preu de cada producte que venem anirà destinada directament a aquesta fundació.
A.P. - Quines són les primeres sensacions que heu rebut quan heu ensenyat els productes?
I.P. - Els inputs de la gent han estat molt bonics. Primer, ho hem ensenyat als de casa, cosins, amics, etc. i la primera impressió ha estat molt bona. Al final, la família té la confiança per dir-te el que pensa i hem escoltat els diferents consells que ens han donat. És evident que al final hem tirat per la nostra idea original però les crítiques han estat molt engrescadores.
A.P. - Coneixeu alguna empresa de l'entorn que vengui productes similars?
I.P. - No, durant el plantejament del projecte vam visitar diferents fàbriques de maletes estàndard però no tenen res a veure.
A.P. - On t'agradaria que fos 2ARIS d'aquí deu anys?
I.P. - L'objectiu principal de l'empresa no és el creixement exponencial any rere any, crec que s'ha d'anar fent molt a poc a poc i que vagi entrant a l'imaginari de les persones progressivament. És evident que com millor vagi i més productes es venguin, més reciclarem i contribuirem a la solidaritat, que són els objectius que motiven i expliquen aquest projecte.