COMARCA, CULTURA
- La Floresta

Commemoració a la Floresta dels 300 anys de règim borbònic

L'objectiu és conèixer què va passar a la comarca en aquell període.

L'any que ve es compliran 300 anys de la victòria de les tropes de Felip V sobre Catalunya (Lleida va ser ocupada set anys abans, el 1707) i el Centre d'Estudis de les Garrigues (CEG) i el Centre d'Estudis Locals del Vilosell han organitzat per dissabte que ve, 8 de juny, una jornada sobre els efectes d'aquell nou règim sobre Catalunya en general i les Garrigues en particular. 

La trobada serà durant la tarda al Castell de la Floresta i hi participaran especialistes com Josep M. Teixidó -sobrel'impacte general a Catalunya-, Joan Farré -sobre la documentaci´ño a l'Arxiu Històric de Lleida sobre les Garrigues de l'època- i Josep M. T. Grau Pujol -sobre l'impacte a la comarca veïna de la Conca de Barberà-. La jornada inclou també la presentació dels treballs sobre el segle XVIII a les Garrigues a càrrec de Vivenç Aguado, Miquel Germà, Josep M. Vallès, Josep Pla, Josep M. Pasqual, Ramon Miró i Jordi Satorra, i finalitzarà amb una taula rodona.

Segons el CEG, "l'oportunitat d'aquesta commemoració permet iniciar una recerca de quin va ser l'impacte que va tenir aquest règim a la comarca de les Garrigues" i veure "com va incidir el règim borbònic durant el segle XVIII en les nostres institucions (les paeries i els antics consells municipals i la implantació dels corregiments), en la llengua (el procés de castellanització de la documentació oficial, dels topònims i dels antropònims), en l'economia (la implantació del cadastre i el canvi en els conreus) o en els elements arquitectònics (la destrucció de castells i de les muralles, la construcció d'esglésies i els canvis en la trama urbana dels nuclis de població)".

L'objectiu és, a través d'aquesta anàlisi, "aconseguir una visió general del que va passar a la comarca durant aquest transcendental període i que ens permeti entendre millor la situació i les perspectives actuals del nostre país".