COMARCA, ECONOMIA
- Castelldans , Juneda , Les Borges Blanques , Puiggròs

Els promotors de Tracjusa tornaran a presentar el projecte la setmana que ve

(foto: X.M.)

Fa un mes i mig, els promotors de Tracjusa van presentar a l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) el nou projecte per reobrir la planta de tractament de purins situada a Juneda, que en lloc d’utilitzar gas natural com a combustible passava a fer servir residus urbans. La confusió generada pel redactat d’alguns aspectes relacionats amb les quantitats a tractar ha motivat, segons els promotors, que s’hagués d’introduir alguna modificació. “La idea inicial era registrar una modificació del projecte, però finalment l’hem retirat, el refem i el tornarem a entrar”, expliquen fonts de l’empresa, cosa que es faria la setmana que ve.

Les mateixes fonts indiquen que, tot i això, no hi ha canvis substancials i, per tant, es manté la intenció de fer servir residus com a combustible per assecar els purins. Seria tota la fracció rebuig generada a les Garrigues i al Pla d’Urgell, unes 20.000 tones anuals, i 20.000 més provinents de l’àrea metropolitana de Barcelona. Les de fora arribarien ja en forma de CDR (combustible derivat de residus), mentre que les de les Garrigues i el Pla d’Urgell entrarien a la planta en bru” i se seleccionarien, higienitzarien i triturarien en una planta de triatge que s’hi faria. El resultat d’aquest procés, calculen, seria d’unes 15.000 tones aptes com a combustible, unes 5.000 menys que les entrades en brut, de manera que les restants per arribar a les 40.000 es portarien també de fora.

Dos canvis
Amb tot, el projecte que es presentarà la setmana que ve sí que introdueix dos canvis. D’una banda, s’especifica en 15.000 tones anuals els fangs que entrarien junt amb els purins, xifra que no estava concretada i, de l’altra, es retiren dos productes catalogats com a residus especials. La presència d’aquests residus (procedents de la indústria farmacèutica) obligava el departament de Medi Ambient de la Generalitat a condicionar l’autorització del fertilitzant resultant del purí a les característiques que aquest presentés. “No ens podíem permetre aquesta incertesa i, com que no eren productes imprescindibles, els treiem”, es diu des de Tracjusa.

Reunions amb diverses parts
Paral·lelament a la campanya de la plataforma Aturem la Incineradora, els promotors de la planta estan fent també reunions amb diferents agents. Aquest dimecres han explicat el projecte a ERC de les Garrigues, formació amb qui no s’havia parlat encara d’aquesta qüestió. Anteriorment, els promotors s’havien reunit diverses vegades amb els equips de govern dels dos Consells Comarcals –que, de moment, no han pres una decisió- i ajuntaments. També estan fent reunions amb entitats ambientalistes de la zona i hi ha prevista una xerrada pública a les Borges la setmana que ve i una reunió amb regidors de la comarca. Per la seva banda, la plataforma Aturem la Incineradora assegura que continuarà la campanya opositora "fins a la retirada final de la incineració de residus".